Imprumut de 1,2 milioane euro pentru reabilitarea primei scoli de institutori din Romania

0
97

Municipalitatea ieșeană demarează un nou proiect care privește renovarea unei instituții de învățământ importante pentru formarea de cadre didactice. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 31 august se va afla un proiect de hotărâre care se referă la aprobarea  indicatorilor tehnico-economici și a devizului general al proiectului „Refuncţionalizare, reabilitare corp C1 liceu și corp C2 cantină  Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46, Municipiul Iași” – Școala Normală „Vasile Lupu” Iaşi.

Este un obiectiv deosebit de important pentru că este prima școală de institutori din România și pe care o consider maternitatea educației românești. Acolo s-au născut primii profesori, primii învățători, tot acolo cultivându-se cele mai importante simboluri naționale, idealuri de stat. Costul total al investiției se ridică la 52,6 milioane de lei fără TVA și urmărește obiective precum consolidarea în totalitate a clădirii monument istoric, construirea unei baze sportive care să deservească inclusiv Seminarul Teologic «Sf.Vasile cel Mare», reabilitarea parcului, a bisericii monument și a «Casei Învățătorului». Suprafața pe care se află unitatea de învățământ se ridică la aproximativ 15 hectare, teren care îi aparține în totalitate acestei școli. Pe liniile de finanțare 2014-2020, clădirile monument nu pot fi finanțate pentru că ele ar trebui să devină spații muzeale, lucru pe care nu ni-l dorim. Ieșind din discuție fondurile europene nerambursabile, soluția este contractarea unui împrumut”, a spus primarul Mihai Chirica.

Valorea totală a investiției: 52.612.727, 91 lei fără TVA, iar durata de implementare a investițiilor este evaluată între 24 şi 36 de luni.

La 15 decembrie 1855 a luat fiinţă Şcoala Normală „Vasile Lupu” de la Iaşi, prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din cele două ţări româneşti aflate încă sub suzeranitate turcească, moment istoric al organizării învăţământului normal şi primar pe baze ştiinţifice. Titu Maiorescu a propus numele şcolii, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca şcoala să fie numită „Institutul lui Vasile Lupu”. Ulterior, numele de Institutul Normal „Vasile Lupu” s-a păstrat până în 1890, când s-a statornicit cel de Şcoală Normală „Vasile Lupu”. Cantina a fost ridicată în a doua etapă de dezvoltare a liceului între anii 1896 și 1900, când director era profesorul Ioan Mitru.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here