In memoriam Prof. univ. dr. Magda Petrovanu

0
62

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează vineri, 14 decembrie 2018, începând cu ora 12.00, la Muzeul „Poni-Cernătescu”, manifestarea omagială dedicată comemorării a 10 ani de la dispariția distinsei doamne prof.univ.dr. Magda Petrovanu (1923 – 2008).

Organizat în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Chimie, evenimentul cultural se înscrie în suita de manifestări omagiale dedicate marilor personalități care și-au înscris cu cinste numele în istoria științei din România.

Momente importante, care au conturat viața și opera acestei remarcabile personalități ieșene, vor fi evocate de prof.univ.dr. Ionel Mangalagiu, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cercetător remarcabil și cadru didactic extrem de apreciat, prof.univ.dr. Magda Petrovanu a contribuit la formarea multor generații de specialişti în domeniul chimiei. Autoare a peste 50 de brevete şi invenţii, a fost membru al Societăţii de fizică şi chimie din România, al Sociéte chimique de France, al Uniunii medicale balcanice, al Uniunii franceze „Press scientifique”. A fost profesor invitat la diverse universităţi din Europa: Gand, Bruxelles, Paris, Nantes, Marsilia, München, Heidelberg şi Bonn. În anul 1977, Guvernul Franţei i-a conferit distincţia „Chevalier dans l’ordre des palmes academique”. În memoria sa, Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează Concursul Național de Chimie „Magda Petrovanu”, adresat elevilor din ciclurile gimnazial și liceal.

Vă așteptăm să ne fiți alături la evenimentul „In memoriam Magda Petrovanu”, care se va desfășura la Muzeul „Poni-Cernătescu” (Iași, strada Mihail Kogălniceanu, nr.7B).

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here