Încă două imobile din centrul Iasului, ocupate ilegal de tigani, au fost evacuate

0
72

Astăzi, 27 iunie, Primăria Municipiului Iași, prin Direcția Fond Locativ, împreună cu executori judecătorești și reprezentanți ai forțelor de ordine au evacuat două grupuri de persoane care ocupau în mod abuziv și ilegal două imobile ale municipalității.

În cazul imobilului din str. Cuza Vodă, nr.46 a fost pusă în aplicare o sentință civilă emisă de Judecătoria Iași în aprilie 2015, care face obiectul unui dosar de executare silită din 2015 și vizează un grup de aproximativ șase persoane care au ocupat în mod abuziv imobilul menționat.

În ceea ce privește imobilul din str. Sf. Teodor, nr. 32 municipalitatea, executorii judecătorești și forțele de ordine au aplicat o sentință civilă pronunțată de Judecătoria Iași în februarie 2015 într-un dosar din 2014, precum și o decizie civilă din octombrie 2015 emisă într-un dosar din 2014 care face obiectul unui dosar de executare silită de anul trecut. De menționat că grupul format din circa 20 de persoane a beneficiat de un contract de închiriere a unei locuințe sociale aflate în imobilul municipalității din Canta, contract care a fost reziliat în urma acumulării unor chirii neplătite în sumă totală de peste 4.900 lei și a unor restanțe la întreținere de 31.000 lei. În 2016, grupul respectiv a intrat prin efracție și a ocupat în mod abuziv imobilul din str. Sf. Teodor, nr. 32. Ca urmare, în noiembrie 2016, reprezentanții municipalității și ai forțelor de ordine au evacuat grupul din camerele ocupate și au încercat să securizeze imobilul zidind ușile și montând plase de protecție. Cu toate acestea, grupul a revenit și a reintrat prin efracție în imobil, motiv pentru care Poliția Municipiului Iași a întocmit și dosare penale. După încheierea evacuării echipele municipalității au zidit din nou ușile imobilului, pentru preveni reocuparea ilegală a acestuia.

La cele două acțiuni de astăzi au participat și reprezentanți ai Direcției de Asistență Comunitară, care să preia cazurile vulnerabile și să ofere celor doritori asistența de specialitate.

Spațiile cu destinația de locuință aflate în proprietatea / administrarea Municipiului Iași prin Direcția Fond Locativ sunt folosite de către chiriași în baza unor contracte de închiriere încheiate conform prevederilor legale în vigoare. Nerespectarea clauzelor contractuale de către chiriași conduce la acționarea acestora în instanța de judecată în vederea rezilierii contractelor de închiriere și evacuării din imobilul cu destinația de locuință.

În urma unor sentințe civile emise de Judecătoria Iași în dosare privind rezilierea și evacuarea persoanelor din imobilele cu destinația de locuință, au mai fost programate evacuări și în cursul zilei de miercuri, 28 iunie, din spațiile situate în str. Aurel Vlaicu, nr.13 și în std. Albă, nr.4. Imobilul din str. Aurel Vlaicu, nr.13 va fi evacuat în baza unei sentințe civile din martie 2016, învestită în octombrie 2016 într-un dosar din 2015 și care face obiectul unui dosar de executare silită din noiembrie 2016, prin care s-a dispus rezilierea unui contract de închiriere din 2009 și evacuarea a două persoane. În cazul imobilului din std. Albă, nr. 4 este vorba de aplicarea unei sentințe civile din octombrie 2015, învestită în februarie 2016 într-un dosar din 2015 și care face obiectul dosarului de executare silită din noiembrie 2016, prin care s-a dispus rezilierea unui contract de închiriere din 2009 și evacuarea unei persoane.

În perioada următoare sunt programate încă două evacuări din imobilele municipalității. Astfel, imobilul din șos. Sărărie, nr. 17 va fi evacuat în urma unei sentințe civile din ianuarie 2017 pronunțată de Judecătoria Iași într-un dosar din 2016 pentru un grup de persoane care ocupă ilegal și abuziv clădirea respectivă. De asemenea, pentru un apartament din blocul U2BIS din str. Plăieșilor, nr. 6 există o sentință civilă din decembrie 2016 pronunțată de Judecătoria Iași într-un dosar din același an și care prevede evacuarea persoanelor care ocupă fără forme legale acest imobil.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here