Incălzirea Iasului, asigurata de o firma din Elvetia. Dupa 4 proceduri esuate, Primaria a reusit sa cumpere 75.000 de tone de cărbune

0
61

După mai multe proceduri de achiziție publică, Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru cumpărarea a 75.000 de tone de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în iarna 2021 – 2022. Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la data plății + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, unde API 2 este prețul în dolari americani (USD) publicat de indicele de preț al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica „Indice internațional pentru cărbune: Indici de preț ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2” pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. La data depunerii ofertei de către compania elvețiană API 2 pentru decembrie era 136,75 USD / tonă.
Până la încheierea acestui contract, care asigură practic încălzirea orașului, Primăria Municipiului Iași a parcurs patru proceduri de achiziție publică. Toate procedurile au fost comunicate către autoritățile în domeniu (ANAP) și publicate pe site-urile de specialitate (SICAP, JOUE).
Prima licitație, pentru achiziționarea a 100.000 de tone, a avut o prevedere financiară de 72.346.008,35 lei, cu TVA. Procedura a fost publicată în 21 septembrie 2021, însă până la data limită – 6 octombrie 2021 – nu a atras nicio ofertă, din cauza creșterii masive a prețului cărbunelui pe piețele internaționale, ca și al celorlalți combustibili. Astfel, la lansarea licitației, prețul mediu al cărbunelui era de circa 170 USD / tonă, iar la momentul respectiv ajunsese la circa 250 USD / tonă.
Pe 29 octombrie 2021 a fost publicată o nouă licitație, pentru 90.000 de tone de cărbune energetic (cu o flexibilitate de +/- 10%), pentru o sumă maximă de 123.851.511 lei, cu TVA, corespunzătoare prețurilor de pe piețele internaționale. Această procedură a avut drept termen limită de depunere a ofertelor ziua de astăzi, 6 decembrie 2021, însă nu a atras intereselor companiilor de profil, astfel că va fi reluată în cursul anului viitor, după adoptarea bugetului local.
În paralel, pe 4 noiembrie 2021 municipalitatea a demarat o procedură de negociere fără invitație prealabilă la procedura de ofertare pentru achiziția a 75.000 de tone de cărbune. În acest scop municipalitatea a trimis invitații către 11 mari companii de profil din țară și din Europa, ofertele fiind așteptate până pe 12 noiembrie 2021. Procedura a atras o singură ofertă, dar aceasta a fost neconformă din punct de vedere tehnic și, în plus, la un preț foarte mare.
În cele din urmă, pe 16 noiembrie 2021 a fost lansată o nouă procedură de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, municipalitatea trimițând invitații către 12 companii. Până la termenul limită – 22 noiembrie 2021 – a fost primită doar oferta companiei Vitol SA Geneva. După verificările tehnice și negocieri, contractul a fost semnat pentru 75.000 de tone de cărbune energetic, în condițiile financiare menționate.
Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire pe 8 octombrie 2021 prin CET I Iași, care funcționează pe gaz.
În stocurile de la CET II Holboca, care funcționează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil.
Cărbunele fiind asigurat, în cursul acestei săptămâni vor fi pornite și capacitățile de producție de la CET II Holboca. Întrucât aceasta produce și energie electrică, livrată și valorificată în sistemul național, costurile de producție a energiei termice vor fi reduse corespunzător.
Toate cele 397 de puncte termice din municipiu funcționează corespunzător. Municipalitatea deține stocuri de cărbune și gaz suficiente pentru furnizarea de agent termic cel puțin până la sfârșitul anului.
La sistemul centralizat de alimentare cu agent termic sunt racordate în jur de 28.000 de locuințe, în jur de 90% din unitățile de învățământ, 10 din cele 12 spitale, instituții publice și private.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

65 − = 60