Incendiu din blocul fantoma din Cantemir. Un om a murit carbonizat

0
70

În cursul după-amiezii de ieri, 7 ianuarie 2020, în Municipiul Iași au fost două incendii: unul la căminul C2 din strada Mitropolit Varlaam, soldat doar cu pagube materiale, și unul la blocul M2 (notoriul „bloc fantomă”) din bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A (în cartierul Decebal – Dimitrie Cantemir). Din nefericire, în incendiul din „blocul fantomă” a decedat un bărbat de 43 de ani.

Întrucât „blocul fantomă” constituie încă o problemă socială nerezolvată în care și municipalitatea este implicată, primarul Mihai Chirica a dispus de îndată unele măsuri urgente pentru identificarea cauzelor incendiului și limitarea efectelor negative ale acestuia. Astfel, Poliția Locală, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași și Inspectoratul de Poliție Județean Iași, va raporta de îndată toate informațiile privind cauzele incendiului și situația socială din blocul respectiv. Totodată, polițiștii locali vor asigura paza acelor camere / apartamente din cele două blocuri care au fost evacuate în urma incendiilor, astfel încât locuințele abandonate să nu fie ținta altor acte antisociale. Direcția de Asistență Socială Iași va realiza de urgență anchete sociale în cele două blocuri pentru a identifica eventualele cazuri de risc social care necesită intervenția municipalității. În fine, alte societăți din subordinea Consiliului Local, de exemplu Salubris SA, intervin punctual încă din această seară pentru a salubriza zonele afectate.

Din punct de vedere juridic, situația blocului M2 din bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A este una complicată, regimul de proprietate al acestuia fiind în continuare împărțit între municipalitate, persoane juridice și fizice.

Construcţia se află de ani de zile în stare de degradare accentuată din lipsa utilizării corespunzătoare. Blocul este debranşat de la toate utilităţile, nu mai există instalaţii sanitare, de încălzire etc. Blocul este un „focar de infecţie” în zonă, iar eforturile municipalității de a menţine curăţenia și ordinea publică au întâmplinat mari dificultăți.

Având în vedere starea de degradare a imobilului, precum şi obligaţia proprietarilor de urmărire a comportării construcţiei, Municipiul Iaşi a dispus efectuarea unei expertize tehnice a intregului imobil. Expertiza tehnică a blocului M2, finalizată în 2008, a demonstrat faptul că imobilul se încadrează în clasa de risc seismic corespunzând construcţiilor cu risc seismic ridicat de prăbuşire la cutremure, avarii şi intensităţile corespunzătoare zonei seismice de calcul.

După mai mult de 10 ani de procese care au vizat, pe fond, relocarea proprietarilor locuințelor din blocul M2, astfel încât municipalitatea să poată demola construcția periculoasă, instanţa a stabilit un nou termen de judecată la începutul acestui an.

În prezent, din totalul de 114 locuinţe, 49 de locuinţe se află în proprietatea Municipiului Iaşi, 37 de locuinţe au proprietari care au dat declaraţii de acord de demolare a proprietăţilor, iar 28 de proprietari au fost chemaţi în instanţă.

Până când blocul M2 nu va deveni, în urma deciziilor judecătorești, proprietatea municipalității, Prmăria Municipiului Iași nu are posibilitatea legală de a elimina „focarul de infecție” din zonă. Până la decizia definitivă a instanței de judecată, Primăria Municipiului Iași asigură ieșenii care locuiesc în vecinătatea imobilului că va face tot posibilul pentru a menține o stare de siguranță și ordine publică, precum și igienizarea și salubrizarea permanentă a zonei.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here