Începe reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Galata

0
58

În cursul zilei de astăzi, 18 mai, primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire necesară lucrărilor de reabilitare a Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din zona Galata, proiectat de Henri Coandă. Lucrările efective vor începe pe 1 iunie și vor dura cel mult un an, fiind executate de asocierea Conest SA – Proganex 2005 SRL în cadrul unui contract în valoare de 2.681,756,63 lei, cu TVA, sumă care a inclus și proiectarea.

 Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial a fost construit între anii 1928 și 1930 și se află într-o stare avansată de degradare. Reabilitarea acestuia a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local 334 / 2018. Proiectul este inclus în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași și beneficiază de o finanțare de 2.000.000 lei de la Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului național Centenar, diferența fiind suportată de la bugetul local.

Prin acest proiect, Primăria Municipiului Iași își propune punerea în valoare a monumentului în cadrul construit existent, restaurarea și punerea în siguranță conform legislației în vigoare, integrarea în circuitul turistic și religios prin comemorarea eroilor din Primul Război Mondial la sărbătorile stabilite prin lege și la cele religioase, precum și amenajarea incintei prin recuperarea, refacerea și amplasarea a șase cruci mari și a celor 600 de cruci mici existente la data inaugurării, în 1930.

Lucrările vor fi făcute sub supraveghere arheologică și vor include și realizarea unei parcări de cinci locuri, a unor alei pietonale, refacerea spațiilor verzi și montarea de mobilier urban.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =