Independentul Postolache vrea Festival Electric Castle in locul Casei Racovita. Mai bun praful de pe toba decat salvarea patrimoniului

0
61

Intr-o scrisoare deschisă adresata primarului Mihai Chirica, consilierul local independent, membru fondator Pentru Iasi, Andrei Postolache, ii cere edilului sa renunte la promovarea de evenimente culturale fara o tinuta de profil, cu bugete mari si efecte minime, si sa organizeze un festival de talia Electric Castle.
Domnule primar Mihai Chirica, o să fiu concis și direct. În aceste zile foarte mulți ieșeni se întorc de la Electric Castle din Cluj, cu regret, ca în fiecare an, că nu avem nimic comparabil în Iași. Ca să fie și mai clară diferența, orașul în care se întorc e plin de reclame la Untold. E un afiș mare de la Kaufland cum intri prin Păcurari cu o tombolă unde poți câștiga bilete. La intrarea în Iași, reclama cea mai mare este despre ceva ce se întâmplă în Cluj.
Iașul merită un festival de această anvergură. Nu vorbesc de un FIE, unde se întâmplă 100 de lucruri mici, fiecare cu un ecou minim. Nu vorbesc de Julio Iglesias. Nu vorbesc de Dj Bobo sau de Boney M. Vorbesc de un festival la care să vină minim 50.000 de oameni, care să țină minim trei zile, cu trupe moderne, de actualitate, pentru care să vină lumea din Cluj la noi. De la București. De la Timișoara. Din străinătate. Ceva care să pună Iașul pe hartă, ca să ne rămână tinerii în Iași, ca să ne vină studenți aici și ca data viitoare când vom discuta de capitală europeană de orice fel să nu ne plângem iar că suntem buni în felul nostru dar neînțeleși.
Vineri în Consiliu ați avut un proiect prin care ați vrut să alocați 7 milioane de lei din excedentul bugetar de pe 2015 pentru a cumpăra Casa Racoviță. Proiectul nu a trecut. Da, am avut păreri contrare despre el, dar ce a fost a fost, acum e o nouă zi și realitatea de astăzi este că aveți 7 milioane de lei de alocat. Ați spus în ședință că nu vreți să fiți un primar populist, să faceți doar străzi, că vreți să vă gândiți și la viitor. Luați o parte din acești 7 milioane și faceți un festival de muzică în Iași care să aibă loc an de an și care să ne ducă numele în toată țara și mai departe.
Veniți cu acest proiect, alocați banii pentru el și veți avea sprijinul meu în a-l organiza, și al multor altora, enorm de mulți, ieșeni care abia așteaptă așa ceva la noi în oraș, ca să nu mai trebuiască să ne ducem de fiecare dată la alții.
P.S.: Bugetul Electric Castle în 2014 a fost de 3.5 milioane de lei, au cântat 132 de trupe, a durat 4 zile și au venit peste 79.000 de oameni. Dacă fiecare din cei 50.000 de oaspeți ai acestui ipotetic festival din Iași va cheltui câte 70 de lei, asta înseamnă 3.5 milioane bani aduși în oraș. Și vor cheltui mai mult. Pe lângă actul cultural în sine, pe lângă reputația orașului, veți da cel mai puternic imbold posibil industriei de turism locale. Și nici nu am luat în calcul sponsorizările și investițiile private care vor fi consistente în cazul unui festival de o așa magnitudine. După un prim an de succes, susținut de primărie, contribuțiile private ar putea prelua integral costurile de la a doua ediție”, este scrisoarea lui Andrei Postolache. Reamintim faptul ca in sedinta de vineri, consilierii locali au respins demersul Primăriei de a achiziționa imobilul care în prezent găzduiește regionala Iași a Institutului Francez. Proiectul de hotărâre corespunzător a primit doar 15 voturi pentru (ale consilierilor PSD și PMP) și 9 abțineri (ale consilierilor PNL și celui independent), în condițiile în care pentru aprobare ar fi fost necesare minim 18.
Imobilul este situat pe bulevardul Carol I, nr. 26, se află în proprietatea Ruxandrei Morel Racoviță și Elisabetei Lisolette Racoviță și este înscris în lista monumentelor istorice. Proprietatea are o suprafață de 3.000 de metri pătrați, din care aproape 700 de metri pătrați reprezintă construcția. Pentru imobil Primăria ar fi urmat să plătească 1,58 milioane de euro.
În prezent între Ambasada Franței (întrucât Institutul nu are personalitate juridică) și cele două proprietare există un contract de închiriere, dar termenul de încetare este 31 ianuarie 2018. Primarul Mihai Chirica anunțase că dorește ca după achiziție Institutul Francez să-și continue activitatea în același imobil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 67