Industria de veceuri a primarului Chirica. Iasul, campion national la numar de toalete-muzeu pe cap de locuitor

0
71

Avem veceuri de lux, dar ne facem nevoile tot in boscheti. Aceasta realitate cernuta prin sita atator ani de nevoi satisfacute prin vegetatia urbei, a ramas la fel de actuala. In orasul culturii si spiritualitatii romanesti, unde-i prind pe moldoveni nevoile, spatiul din jurul lor se transforma ad-hoc in buda.  

Cu toate acestea, industria de veceuri este una destul de infloritoare in orasul celor 7 coline. Numai in anul 2017, Chirica a comandat 5 toalete automate a cate 30.000 euro bucata, echipamente numai bune pentru ca bahluienii sa isi faca nevoile la adapostul lor. Impresurate de dejectii si urinate din greu pe dinafara, acestea au devenit rapid raiul plaselor de paianjeni pe dinauntru, semn al unei mari lipse de adaptare cu nevoile poporenilor. Practic, cele cinci veceuri ultraperformante cumparate de Chirica, nu sunt altceva decat o alta investitie pe care iesenii se pisa la propriu.

Bani pentru ansambluri de bude publice nefolosite

Industria locala de veceuri publice nu a fost ocolita nici de fonduri europene sau Phare. Pentru ca zidurile Manastiri Golia, monument care era cat pe ce sa fie inclus pe lista UNESCO, sa nu poarte urme de vezici slabite de alcool, in anul 2015 s-a aprobat ca in proiectul de reabilitare a ansamblului monahal sa fie refacuta si toaleta publica din vecinatate. S-au alocat cateva mii bune de euro pentru modernizarea veceului subteran, dar….

Inghet degaba aici, ca bani nu ies nici de-o coliva. Din astia care intra, o parte incearca sa se scoata ca ii preseaza nevoile si nu mai platesc cand ies. Apoi vin alte specimene. Cei mai nefericiti sunt aia care, din cauza lipsei unei bare de sustinere, cand coboara scarile, aluneca si pana jos se cacă pe ei. Zic sărumana si ies”, ni se confesa in urma cu cateva luni, casiera Maria.

Atentie, realizari edilitare! Nu uitati sa trageti apa!

Si atentia edilului de Iasi fata de multiplicarea veceurilor urbei pare sa nu slabeasca, precum vezicile celor care au facut botezul veceurilor automate in stil moldovenesc. La aprobarea bugetului de cheltuieli pe acest an, regasim o suma de 150.000 lei care vor fi utilizaţi pentru reparaţii capitale la toaleta din Piaţa Voievozilor…,toaleta situata la fix 20 de metri de una dintre toaletele automate.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here