Inmormântarea reginei Elisabeta a II-a, o zi care intra in istorie. Regatul Unit isi conduce azi regina pe ultimul drum

0
109

Regina Elisabeta a II-a este înmormântată astăzi, la 11 zile de la deces. Sute de mii de oameni sunt așteptați pe străzile Londrei să ia parte la procesiune, în timp ce sute de lideri și de membri ai famililor regale vor fi prezenți la Westminster Abbey, acolo unde au loc funeraliile de stat.
Înmormântarea de stat a suveranei care s-a aflat timp de 70 de ani pe tronul britanic va începe la ora locală 11.00 (13.00, ora României), potrivit datelor anunțate de Casa Regală britanică. 10:00 – Acum 19 minute Invitații au început să intre în Westminster Abbey La ora locală 8:00 (10:00 în România) au fost deschise porțile de la Westminster Abbey, iar primii invitați au început să sosească. Traficul este blocat între piața Parlamentului și Victoria Street pentru funeraliile Reginei, iar mii de membri ai forțelor armate asigură securitatea între Wellington Arch și Windsor.
Perioada de priveghi s-a încheiat oficial după patru zile Westminster Hall, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, unde în ultimele patru zile a fost expus pentru public trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a, a fost închisă luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Ceremonia funerară începe la ora locală 10.44 (12.44 ora României), când sicriul reginei va fi transportat de la Westminter Hall la Westminster Abbey. Sicriul, așezat pe un afet de tun, va fi tras de 142 de marinari, folosit și la funeraliile tatălui reginei, George al VI-lea, în 1952.
In spatele sicriului, se vor afla regele Charles al III-lea, alături de frații săi, dar și de fiii săi, prințul William și prințul Harry. La ora 11.00, începe slujba de la Wesminster Abbey, catedrala unde a avut loc și încoronarea reginei, dar și unde s-a căsătorit cu prințul Philip, în 1947. Sute de lideri de stat și de reprezentanți ai guvernelor, precum și membrii ai famililor regale, vor fi prezenți la liturghie. Printre aceștia se numără președintele american Joe Biden, premierii din Australia, Canada, Noua Zeelandă, dar și regele Spaniei, Felipe, și regina Letizia. La finalul slujbei, vor fi ținute două minute de reculegere în toată Marea Britanie și va fi intonat imnul național.
După slujbă, sicriul Majestății Sale va fi așezat din nou pe un afet de tun pentru o procesiune către Wellington Arch, Hyde Park Corner, unde va ajunge la ora 13.00. Și de data aceasta, regele și membrii familiei regale se vor afla în spatele sicriului. În Hyde Park, vor fi trase salve de tun, iar Big Ben va suna pe toată durata procesiunii. De aici, cortegiul funerar va merge către Windsor. La ora locală 16:00, sicriul va intra în Capela St. George de la Windsor, pentru o nouă slujbă, la care vor participa aproximativ 800 de persoane. O înmormântare privată va avea loc în Capela Memorială Regele George al VI-lea mai târziu în această seară, sub conducerea decanului Windsor. La ora locală 19:30, Regina va fi înmormântată alături de soțul ei, care a murit anul trecut, pe 9 aprilie, la capela memorială Regele George al VI-lea, situată în interiorul Capelei St. George. Placa ei de marmură va fi gravată „ELIZABETH II 1926-2022”.
Mai multe pe libertatea.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here