Inspectoratele scolare, structuri parazitare sustinute artificial. O noua initiativa legislativa pentru desfiintarea ISJ-urilor

0
74

Inspectoratele Scolare Judetene, in esenta lor, nu isi mai dovedesc rolul functional in sistemul de invatamant romanesc. Prin functionarea acestora, sistemul de invatamant nu are niciun beneficiu. Acest lucru au incercat sa il fundamenteze si o parte dintre parlamentarii legislaturii trecute, atunci cand au promovat o initiativa legislativa privind desfiintarea ISJ-urilor.

Imediat dupa descentralizare, soarta scolilor au cazut in sarcina primariilor, ISJ-urilor ramanandu-le doar atributul de a exercita, in mod arbitrar si gratuit, o autoritate fara fundament asupra scolilor care detin personalitate juridica, deci au autonomie fata de ISJ-uri.

Bugete uriase se cheltuie lunar pentru sustinerea unor grupuri omoge de cuconet balcanic care nu fac altceva decat sa isi aroge roluri de control asupra personalului didactic din scoli. In timp ce in sistemul de invatamant din Uniunea Europeana, aceste structuri au fost desfiintate imediat dupa trecerea in epoca post-decembrista, in Romania se perpetueaza in mod artificial si fortat o structura afunctionala, pe post de picioare de lut necesare sustinerii in teritoriu a unui stupid Minister al Educatiei, ci nicidecum al sistemului de invatamant. De mai bine de 3 ani, mai multe persoane publice, printre care si politicieni, isi tot pun intrebarea de ce acest popor, pe care Ministerul Educatiei il cufunda pe zi ce trece in negura prostiei si a necunoasterii, cu o premeditare mai feroce decat a facut-o comunismul, este nevoit sa sustina aceasta hidra care capuseaza bugete si intoarce din drum generatii de copii, cum este si cazul ISJ Iasi, in care lipitori la banul public taie si spanzura in virtutea unei autoritati desantate, iar apoi se relaxeaza o data la cateva luni, alaturi de soti, amanti sau concubini, pe bani publici, sub paravanul unor asa-zise perfectionari organizate in statiunile montane ale patriei?

Revenind la chestiunea de esenta, aceste ISJ-uri nu sunt decat o capusa pentru bugetele locale, o struto-camila pseudocomunista, un paravan pentru grupurile de elita ale activistilor de partid din educatie, imbalsamate in mantia greu de digerat a excelentei in educatie, in fapt, niste habarnisti care nu au nici cea mai mica noima despre realitatile sumbre in care este cufundat invatamantul in catunele judetului.

Invatamantului romanesc ii trebuie o reformare care va trebui inceputa prin taierea capetelor acestei hidre care misca ca un virus prin trupul vlaguit de tortura cotidiana a ceea ce mai este doar o umbra palida a formarii. Invatamantului ii este necesara o reconstituire, nu chestii institutionale care capuseaza valorile, tocmai de aceea se impune sustinerea unei noi initiative legislative pentru desfiintarea acestor structuri parazitare.

Dan TOCIU    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here