Intalnire cu usile inchise cu reprezentantii Cenusaresei bugetului de stat. “La Iasi, educatia va avea cel mai mare buget la nivel local de până acum”

0
54

Primarul Mihai Chirica a avut astăzi, 26 ianuarie, o întrevedere cu directorii liceelor, școlilor generale și grădinițelor din municipiul Iași, pentru a afla care sunt necesitățile de finanțare ale unităților de învățământ. La eveniment a participat și prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspectorul școlar general al județului Iași.

Am vrut să am o întâlnire cu directorii unităților de învățământ din municipiul Iași, mai ales că ne aflăm în timpul dezbaterii bugetului municipiului Iași pe acest an. În ultimele șase luni au fost multe schimbări, inclusiv la conducerea unităților de învățământ. Eu voi încerca să rămân fidel ideii de educație. Acest lucru se va vedea și prin faptul că educația va avea cel mai mare buget la nivel local de până acum. Efortul trebuie făcut împreună, mai ales că trecutul obligă și sunt convins că noii directori vor putea face față provocărilor. Împreună cu doamna inspector general am stabilit să avem un parteneriat, astfel încât tot ceea ce ne privește, comunicarea dintre administratorul școlii și instituția care e proprietar, adică Primăria, să se facă inclusiv cu informarea Inspectoratului Școlar Județean”, a declarat edilul-șef. Acesta a mai adăugat că fiecare școală care va face economii la cantitatea de energie consumată va primi cuantumul sumei economisite anul următor, dar ca fonduri pentru dotări. „Voi analiza propunerea de buget trimisă de fiecare unitate de învățământ. Voi judeca pentru a vedea care sunt cheltuielile rezonabile și pentru a interveni chiar unde trebuie. De asemenea, vom analiza ce proiecte vor putea fi depuse pentru a se obține fonduri europene”, a mai declarat Mihai Chirica, care a mai spus că dorește ca programul municipalității de încurajare a sportului la nivel școlar să fie extins pe raza întregului județ.

La întâlnirea de astăzi au participat circa 100 de persoane, printre problemele ridicate de cei prezenți numărându-se sprijinirea școlilor în privința dotării cu mijloace fixe a laboratoarelor (fizică, chimie etc.), revigorarea învățământului tehnic și profesional, colaborarea cu agenții economici în vederea sprijinirii elevilor din mediul rural, avizarea ISU a unităților de învățământ, extinderea sistemului de supraveghere video la nivelul tuturor unităților de învățământ din municipiu, plata și înființarea mai multor posturi de pază la școlile cu mai multe corpuri, amenajarea de săli de sport, extinderea sistemului educațional electronic integrat (catalogul școlar electronic), reabilitarea parcurilor de joacă și fluidizarea/interzicerea traficului auto pe anumite străzi din apropierea unităților de învățământ.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − = 6