Intre Malin Tacu, vestitorul Revolutiei, si cohortele de impostori cu carnete de revolutionari. Epilog la peste 3 decenii de adevaruri ascunse

0
119

Din prea mare placere de-a ingenuchea/ sarut toate viorile lumii” – acest Hai ku strajuieste unul din cele mai frumoase monumente funerare situate in bucolicul cimitir din capatul Gradinii Botanice. Pe piatra funerara, vizitatorul curios poate deslusi chipul unui adolescent cu trasaturi inca nedefenite, trecut mult prea devreme in eternitate. Indiferent daca e primavara, vara, toamna sau chiar iarna, la radacina crucii se pot vedea flori proaspete si un manunchi de luminari pe jumatate arse, pe care familia sau prietenii, veniti intr-o scurta plimbare prin parc, i le aprind la capatai. O liniste profunda, punctata din timp in timp de tipatul nostalgic al unei pasari, strajuieste coltul acesta de lume, unde uitarea se infrateste cu dureroasa aducere aminte. Mormintul si epitaful pe care l-am citat apartin unui foarte tinar poet, Alexandru Malin Tacu, decedat in conditii suspecte pe 22 decembrie 1986, la virsta de 17 ani”, scria acum 20 de ani, poetul Nichita Danilov.
An de an iși scot Alain Delonele se la naftalina si se protapesc cu fete de milogi suferinzi in fata crucii pe care sunt marcate numele eroilor martiri pe care i. a dat Iasul in decembrie 89. Asa cum nu a prea curs tuș prin presa locala despre acești eroi, excepție făcând poate anii 90, la fel nu s. a scris despre “faptele de vitejie” ale acestor hoți inbracati din eroare in mantia de revoluționari, excepție făcând cazurile de terenuri furate din pixul vreunui edil vremelnic. In schimb, exista si figuri ce poarta aura unor fapte si disparitii asupra cărora merita sa așternem măcar câteva rânduri, spre aducere aminte. Da, despre acest simbol al Revolutiei, in antiteza cu scursurile grohaitoare de prin asociatiile de revolutionari din Iasi, care intineaza memoria adevarilor eroi, vom vorbi azi.
Alexandru Malin Tacu s-a nascut la Onesti,la 19 noiembrie 1969, intr-o familie de intelectuali cu vechi state anticomuniste, tatal sau, poetul Alexandru Tacu, fiind un cunoscut detinut politic care a avut de infruntat atit aberatiile regimului Gheorghe Gheroghiu-Dej, cit si cele ale lui Nicolae Ceusescu. Alexandru Malin a crescut intr-o atmosfera deschisa schimbului de idei, intr-o casa unde s-au perindat multe din personalitatile de marca ale lumii culturale iesene.
Pe 19 noiembrie 1969 s-a nascut primul copil al sotilor Alexandru si Ana Tacu, Malin. El debuteaza in revista „Cronica” la varsta de 9 ani, cu prima poezie. Provine dintr-o familie cu traditii deosebite, descendenta a singurului roman laureat al Premiului Nobel, George Emil Palade. Intreaga familie face la data de 12 iulie 1985 o cerere de parasire definitiva a Romaniei catre Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti. Cerere ramasa fara nici un raspuns, pentru ca autoritatile vremii s-au sesizat si au impiedicat orice tentativa de emigrare a familiei.
In seara de 21 decembrie 1986 Malin Tacu intra in coma profunda. A fost transportat imediat cu Salvarea la Spitalul de Urgente din Iasi. Cateva ore mai tarziu, tanarul este gasit mort pe holul altui spital.
A intrat brusc intr-o coma stranie. Era un baiat extraordinar. Atletic, facea mult sport, nu a fost internat niciodata intr-un spital. Avea o sanatate de fier. A fost chemata Salvarea, iar primul lucru constatat verbal de medicul de pe ambulanta a fost: “Acest copil a fost otravit“”, declara Alexandru Tacu acum 15 ani, pentru o publicatie centrala.
La ora 22.30 a respectivei zile, la prima analiza de laborator s-a constatat ca leucograma avea valoarea de 30.000 de leucocite. Din motive necunoscute, a fost reluata leucograma si medicul de serviciu, dr. Stefan Mihalache, le-a comunicat parintilor lui Malin ca numarul leucocitelor atinsese valoarea de 600.000, de 20 de ori mai mare fata de valoarea initiala.
La ora 0.30 ni s-a spus ca bolnavul este in afara oricarui pericol si s-a programat pentru a doua zi la ora 8.00 ca familia sa se prezinte din nou la spital pentru a se stabili unitatea sanitara unde sa fie dirijat. La ora 4.30, impreuna cu sotia ne-am prezentat din nou la spital, unde nu l-am mai gasit pe Malin. Medicul de la triaj ne-a spus ca fusese transferat la ora 1.30, fara sa cunoasca unde. Am plecat de la spital, pe o cale nestiuta, si am ajuns la sectia a III-a hematologie a Spitalului Sf. Spiridon. Acolo, pe o brancarda, acoperit cu un cearsaf, l-am gasit pe Malin mort. Doctorul de garda din acea noapte ne-a spus ca fusese adus la Spitalul Spiridon de masina Salvarii la aproximativ 2.30. Dupa trei spasme agonice a decedat, pe strazi, dinspre Spitalul de Neurochirurgie, unde nu a fost primit”, relata Alexandru Tacu.
Ulterior familia Tacu nu a mai putut contacta niciodata echipajul de pe Salvarea care l-a transportat pe Malin la spital.
Dupa 10 ani Alexandru Tacu a aflat ca la ora 1.30 in acea noapte blestemata, Spitalul de Urgente a primit un telefon pretins din partea parintilor cu mesajul ca bolnavul sa fie transferat la un alt spital intrucat locul in care se afla nu este o clinica potrivita. A fost scos de sub terapie intensiva si plimbat cu masina Salvarii pe strazile orasului.
Nu am facut nici un demers pentru transferarea lui Malin la un alt spital. Noaptea, la ora 2 si 17 minute, a fost constatat decesul in masina Salvarii, in timp ce era plimbat de la un spital la altul”, spunea Alexandru Tacu.
In ziua de 4 noiembrie 1986 Malin Tacu, impreuna cu cel mai bun prieten al sau, Mircea Celmare, au fost ridicati de pe strada de o masina Aro a Militiei si dusi pe strada Triumfului nr. 6, sediul Securitatii. Au fost retinuti acolo, pret de trei ore, in camere diferite. Acest incident a fost adus al cunostinta tatalui peste ani. In aceeasi zi un ofiter de securitate a cerut laboratorului Spitalului Spiridon un buletin de analiza medicala pe numele Tacu Alexandru Malin, fara diagnostic.
Varianta care s-a vehiculat inca de la inceput in privinta mortii suspecte a lui Malin Tacu a fost otravirea. Dupa ce Malin Tacu a fost ridicat si dus la sediul Securitatii Iasi, conform marturiei unui fost colonel, V. Botarlan, in timpul interogatoriului o persoana a intrat si i-a oferit lui Malin un pahar cu apa.
Banuiesc ca acela a fost momentul in care fiul meu a fost otravit. Malin nu a povestit nimic acasa despre aceasta intamplare”, a mai spus Alexandru Tacu.
Malin Tacu a fost inmormantat pe data de 26 decembrie 1986. Prietenul sau, Mircea, tine un discurs emotionant in fata sutelor de apropiati care au asistat la inmormantarea tanarului. Dupa patru luni, Mircea Celmare se sinucide, aruncandu-se de pe un bloc.
Alexandru Tacu a plecat dupa Malin in luna februarie 2019, fara ca ultima sa dorinta sa se fi implinit, aceea de a afla adevarul despre moartea fiului sau.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here