Isterie politica pe imprumutul pentru autobuze. Liberalii cer referendum, Chirica le raspunde de pe prosopul de la Mamaia

0
59

Conducerea Primăriei Municipiului Iași, prin persoana primarului Mihai Chirica, aflat in concediu in statiunea Mamaia, a primit cu indignare propunerea consilierilor locali PNL Iași și a președintelui filialei acestui partid, exprimată printr-un comunicat de presă emis astăzi, 22 iulie, privind organizarea unui așa-zis „referendum local cu privire la modalitatea prin care ieșenii doresc modernizarea transportului public: contractarea unui credit de la BERD sau accesarea de fonduri europene”. Conducerea municipalității ieșene consideră că demersul politicienilor liberali este ilegal, în condițiile în care contractarea creditului în vederea achiziției de autobuze noi a primit aprobarea majorității aleșilor locali reuniți în ședința plenului Consiliului Local din 15 iulie 2016, și că acest demers nu are alt obiectiv decât specularea în scop politic a unui proiect de maximă necesitate publică.

Inițiativa consilierilor liberali, în frunte cu noul lor șef numit de la București, precum și a celui independent este un demers pur politicianist. Alegerile locale s-au încheiat în urmă cu o lună și jumătate, astfel încât încăpățânarea acestor politicieni de a persista în logica și limbajul electorale mă face să constat că, în loc să își onoreze mandatele acordate de cetățenii Iașului, au început deja campania pentru alegerile parlamentare. Va veni timpul și pentru acestea, dar, pe 5 iunie, ieșenii au votat primar și consilieri locali, nu candidați la deputăție! În primul rând, acești politicieni mint. Așa cum am explicat de nenumărate ori, Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice, dar, cu fondurile disponibile și ținând cont de prețul acestora, nu vom putea moderniza decât o mică parte a transportului public local. Apoi, modernizarea transportului public este o necesitate absolută și toate sondajele, ca și dezbaterile publice de până acum ne-au arătat că ieșenii își doresc, într-o proporție covârșitoare, mijloace de transport noi. Să înțelegem că liberalii nu vor autobuze noi?! În altă ordine de idei, funcționarea tuturor mecanismelor democratice este o necesitate de necontestat, însă organizarea unui referendum pe un proiect deja adoptat de Consiliul Local nu ar face decât să întârzie modernizarea transportului public, afectând negativ și viitoarele negocieri cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. În aceste condiții, constat că liberalii dau dovadă de inconștiență, îngreunând modernizarea transportului public, dar și de ipocrizie, pretinzând că am avea nevoie de un referendum cu privire la proiect asupra căruia suntem cu toții de acord. În plus, le reamintesc domnilor politicieni că primarii PNL din Brașov, Cluj și Timișoara au apelat tot la împrumuturi de la BERD pentru a cumpăra autobuze noi. În fine, mi se pare lipsit de demnitate și de fair-play ca această inițiativă să fie lansată tocmai în perioada în care sunt într-un scurt concediu de odihnă: când au demnitate, până și adversarii politici se înfruntă direct, față în față, iar nu de la distanță, când cineva lipsește temporar de la masa dezbaterii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here