Jeleuri si prăjituri cu droguri, produse la o fabrică din Iași și vândute minorilor. Boboshop, pe lista procurorilor

0
159

Procurorii de combatere a traficului de droguri fac marți peste 120 de percheziții în 23 de județe și în București. Ancheta vizează o rețea de persoane care vindea produse electronice de fumat și jeleuri cu substanțe ilegale. Majoritatea clienților erau tineri, inclusiv minori.
42 de persoane și 28 de firme din România sunt suspectate că vindeau produse care conțineau substanțe cu efecte psihoactive și chiar droguri ilegale, sub forma țigărilor electronice de tip „vape” și sub formă de jeleuri, spun procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Ei fac în acest caz percheziții în 23 de județe și în București, ancheta fiind demarată de procurorii din Iași, conform unui comunicat.
Suspiciunile procuroriilor sunt de constituire a unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.
„Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, menționează DIICOT.
Aceste persoane produceau și comercializau dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” – jeleuri, prăjituri, drajeuri.
Procurorii îi acuză pe suspecți că știau că aceste produse au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC, adică substanța psihoactivă din cannabis.
De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă”, transmite DIICOT.
Aceste substanțe cu produc produce efecte psihoactive precum stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare, asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic „etnobotanice”, menționează procurorii.
O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive.
Anchetatorii au mai descoperit că dispozitivele de tip „vape” cu HHC erau comercializate preponderent cu precădere pe internet de către suspecți, însă aveau și puncte de lucru fizice în centre comerciale.
Cele mai cunoscute sunt canabinoizii sintetici și catinonele, care imită produsele cu cannabis, respectiv amfetaminele și alte droguri.
Ele sunt dezvoltate și modificate continuu și, până la o analiză de laborator certificată și includerea lor pe lista produselor interzise, acestea pot fi vândute legal, fiind și mai ieftine decât drogurile clasice.
Comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011 (republicată) privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare”, subliniază DIICOT.
28 de firme au fost depistate că vindeau la nivel național aceste produse cu substanțe psihoactive, „profitând de faptul că dispozitivele de tip “vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane”.
Procurorii mai atrag atenția că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de produse, deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nicio restricție inclusiv minorilor.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here