Jurassic Park la Muzeul Municipal! Exponatele de la Muzeul de Istorie Naturala, salvate, cele de la Muzeului Teatrului putrezesc in Copou

0
61

Primele exponate ce vor fi găzduite în vitrinele Muzeului Municipal vor fi animalele împăiate de la Muzeul de Ştiinţe Naturale. Deoarece cladirea Muzeului de Istorie Naturala vor intra in reparatii capitale, pe perioada lu crarilor, toate exponatele vor fi mutate in salile goale ale Muzeului Municipal din strada Zmeu nr. 3.
Cu ajutorul unei sume de 13 milioane de lei, urmărim refacerea arhitecturală a cladirii, de monument istoric, dar şi refuncţionalizarea acestei clădiri, acolo unde va fi cazul, inclusiv îndepărtarea apei din subsol. Exista riscul să se autodistrugă, tocmai de aceea ne-am grăbit cu proiectele şi vrem să atragem finanţare europeană. Pe măsură ce lucrările vor ajunge la muzeu, patrimoniul acestuia va fi mutat la Muzeul Municipal, pe bază de împrumut, prin comodat. Cu această ocazie vom putea să primim şi acreditarea de înfiinţare a Muzeului Municipal şi acest patrimoniu îl vom da înapoi, pe măsură ce aceste lucrări vor fi finalizate la Muzeul de Ştiinţe Naturale. Între timp, o să ne facem şi noi patrimoniu pentru Muzeul Municipal Iaşi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Muzeul de Istorie Naturala din Iasi are peste 150.000 de exponate, dintre care 3.500 fac parte din patrimoniul național. Printre ele – replici ale dinozarilor, păsări, mamifere, dar și scheletul unui elefant care a fost adus la Iași în 1834.
Daca pentru aceste exponate s-a gasit o solutie practica prin care pot fi salvate, exponatele fostului Muzeu al Teatrului, in care a locuit poetul si dramaturgul Vasile Alecsandri, de pe strada cu acelasi nume, putrezesc in podul Casei de Cultura „Mihai Ursachi” din Copou, acolo unde au fost aruncate dupa retrocedarea muzeului.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 − 32 =