O bucata din patrimoniul Iasului intra in reabilitare. Cinema, lift si sala de teatru la Baia Turceasca

0
96

Consilierii locali au aprobat astazi, in unanimitate, mai multe proiecte ce vizeaza salvarea patrimoniului cultural si arhitectural al orasului. Astfel, printre cele mai importante proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi s-a numărat cel privind refuncționalizarea Băii Turcești și cel privind consolidarea corpului A al Muzeului de Istorie Naturală. Pentru cele două obiective Primăria intenționează să obțină fonduri europene, valoarea totală a proiectelor fiind de peste 35 de milioane de lei.
După proiectul de reabilitare și refuncționalizare a Palatului Braunstein și de reabilitare a Mănăstirii Frumoasa, facem noi pași în redarea în circuitul cultural și istoric a unor edificii emblematice ale orașului nostru. Este vorba de Baia Turcească și de Muzeul de Istorie Naturală, ambele proiecte urmând să fie depuse în această lună pentru a obține finanțare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 – Prioritatea de Investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. La fel ca în cazul Palatului Braunstein, ideea refuncționalizării Băii Turcești drept un Centru Internaţional de Artă Contemporană a apărut ca urmare a dezbaterilor publice și a numeroaselor întâlniri cu oamenii de cultură din acest an. Documentaţia aferentă proiectului de reabilitare a acestui obiectiv este deja finalizată. Până la finalul acestei luni vom depune și proiectul de consolidare a corpului A a Muzeului de Istorie Naturală. În timpul efectuării lucrărilor, exponatele vor fi mutate la Muzeul Municipal”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul „performance”, cât şi artă vizuală, artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. Fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media a istoricului artelor vizuale şi artelor performative. Din fostele vestiare, publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (fotografie, pictură, sculptură, film) sau la zona teatrului contemporan.
Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi. La demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public. Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental.
Etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop dans / teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.
Valoarea totală a proiectului este de 22.043.189 lei, valoarea finanțării nerambursabile find de 21.600.385 lei. Perioada de implementare este estimată la 48 de luni, din care 36 de luni execuția lucrărilor.
Muzeul de Istorie Naturală, fosta Casă Roset, va avea în continuare funcţiunea de muzeu cu 10 săli de expoziţie (mamifere, colecţii ştiinţifice, păsări, nevertebrate inferioare, nevertebrate şi insecte, mineralogie – paleontologie şi una cu caracter istoric intitulată „Alexandru Ioan Cuza”).
Valoarea totală a proiectului este de 13.421.675 lei, contribuția Primăriei fiind de 268.434 lei, adică 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 31 de luni, din care 24 de luni durata de execuție a lucrărilor.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here