Jurnalistul dizident Liviu Cangeopol, cetatean de onoare al Iasului

0
134

Scriitorul și jurnalistul dizident Liviu Cangeopol este propus de către municipalitate pentru a primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. 

Actualmente rezident în Statele Unite ale Americii, Liviu Cangeopol s-a născut pe 28 martie 1954 la Iași. A făcut studii de filologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, întrerupte în anul al treilea, apoi de contabilitate și business administration încheiate la New York și Atlanta.

Publică primele proze în Revista „Dialog” (1978), debut editorial în co-autorat cu Dan Petrescu, „Ce-ar mai fi de spus” (1989 – Agora, SUA, 1990 – Editura Minerva, 2000 – Editura Nemira).

„Fii mulțumit, domnule Ceaușescu: vei rămâne în istorie!” A fost titlul sub care interviul acordat de Liviu Cangeopol apărea la 5 aprilie 1988 în Liberation, interviu difuzat o zi mai târziu de către postul de radio Europa Liberă. Două săptămâni mai târziu a început să fie urmărit și reținut de Securitate în mai multe rânduri. A emigrat în America în septembrie 1989, începându-și cariera ziaristică la New York.

Liviu Cangeopol a fost unul dintre cei șapte intelectuali cărora, la 18 decembrie 2006, în discursul prilejuit de Prezentarea Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, președintele României, Traian Băsescu, le-a elogiat gestul de a se fi ridicat direct împotriva președintelui Nicolae Ceaușescu.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here