Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie

0
90

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, după şedinţa de la Palatul Cotroceni, măsurile de relaxare care vor fi implementate după data 1 iunie. Se redeschid terasele, plajele, iar ieşirea din localitate se va face fără niciun fel de restricţii, astfel că nu mai este nevoie de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere.

Preşedintele a mai anunţat că, pentru copiii care sunt bolnavi, în ziua examenelor de Evaluare Naţională sau Bacalaureat, se va organiza un nou examen. Astfel, Evaluarea Naţională se va desfăşura normal, pe 15 iunie. Pentru copiii bolnavi, izolați, găsiți cu febră la examen, o a doua sesiune a Evaluării Naționale va fi pe 29 iunie, a spus şeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la terapie intensivă, nu putem vorbi de o reducere a epidemiei, atenţie atenţie, atenţie în continuare
  • În privinţa măsurilor de relaxare, avem veşţi pozitive, câteva activităţi vor redeveni posibile
  • De la 1 iunie se redeschid terasele. E clar că e nevoie de unele măsuri foarte speciale: mesele la cel puțin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă
  • Vom putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de doi metri De la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă.
  • Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.
  • În ce privește competițiile sportive, avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenție! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori.
  • Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni
  • Evaluarea națională se va face începând din 15 iunie, apoi Bacalaureatul Evaluarea Naţională, din 15 iunie, pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiţi cu febră, care sunt izolaţi cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau cartier care se află în carantină, pentru aceştia se organizează o a doua sesiune de Evaluare Naţională, începând cu 29 iunie
  • Se va organiza şi a doua sesiune de Bacalaureat, în luna august În final, dați-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here