„Las Fierbinti” de Belcesti sau aventurile unui rezervist scrantit. Mai usor militar in Afganistan, decât civil in satul natal

0
60

Un fost militar român ce a participat 2 ani la misiunea ONU din Afganistan, întors în Belceşti, comuna natală, acuză mai multe nedreptăţi care i se fac de către comunitate şi, implicit de agenţii de poliţie din comună. În primul rând, ieşeanul Viorel Mihăilă, se plânge de faptul că agenţii Păduraru Duduţă şi Bielic Iulian “sunt în cârdăşie” cu cei care îl fură şi îi aruncă deşeuri în faţa grădinii. În demersul său de a-şi face dreptate, ieşeanul a ajuns la 11 plângeri penale îndreptate împotriva vecinilor, consătenilor şi agenţilor de poliţie, dar şi la alte zeci de petiţii înaintate Parchetului, Prefecturii, Guvernului şi Ministerului de Interne.

Domnul agent Bielic a avut întotdeauna o purtare abuziv faţă de mine, atunci când îl întrebam când mă cheamă la audieri cu persoanele reclamate. Îmi vorbea de parcă mă tratează ca pe ultimul şomoiog de spălat pe jos. Are o ciudă personală pe mine să mă vadă bătut de cineva sau să mă vadă pe un pat de spital. Când am fost în luna ianuarie la poliţie, poliţiştul Bielic mi-a spus “ieşi afară boule!“. În altă zi, am fost din nou la poliţie în legătură cu plângerile mele şi era o băncuţă pe hol şi m-am pus şi eu acolo, să aştept, şi a ieşit agentul Pădura şi, fără să zică nimic, a apucat de băncuţă şi a tras-o în sus şi eu am căzut cu capul de perete la cap şi care nu mă aşteptam la faza asta din partea dumnealui“, a spus Viorel Mihăilă.

Poliţistul din Belceşti, personaj de “Las Fierbinţi”

Lungul drum către adevăr l-a purtat pe ieşenul din Belceşti precum şi-a purtat Sadoveanul persoanajul Victoria Lipan pe cărările nebătătorite ale justiţiei nescrise, cu atat mai mult cu cat insistenţele sale pe lângă oamenii legii au rămas fără nici un ecou.

Altă dată, când m-am dus la post, domnul Bielic s-a făcut că se duce până la bibliotecă în care erau oameni care deszăpezeau, adică aruncau zăpada, şi când am întrebat de plângeri mi-a spus foarte urât la adresa mea “nu mă interesează, poate să-ţi dea foc la casă şi să-ţi crape capul cu toporul, Dumnezeul mă-tii de prost“, după aceea a intrat în post şi a închis uşa cu cheia şi nu a mai ieşit deloc. Altădată mi-a spus că “ce tot mă deranjezi cu plângerile tale penale, mă cac pe ele” şi după care mi-a dat un şut în fund cu piciorul de m-a durut. Dacă eram cu nevastă-mea şi cu un copil mic în braţe tot aşa făcea cu amândoi, şi poate nevasta scăpa copilul din braţe pe beton pe scări la intrare în post“, a spus reclamantul.

Pentru o reclamaţie rezolvată, o masă garantată

Potrivit plângerilor acestuia, în intervenţiile pe lângă reprezentanţii legii i s-a cerut mită în mâncare şi vin de către poliţişti, pentru a i se rezolva reclamaţiile. “Odată, domnul agent Păduraru a ieşit pe hol şi mi-a zis: “Ştii tu Viorele, când te hotărăşti să dai şi tu o mâncare bună şi două sticle de vin Cotnari, din cel mai bun, pentru mine şi domnul Iulian, facem treaba aşa cum vrei tu. Alegerea este a ta şi cu vinul te duci la Central, la bar“. Între care eu m-am uitat la el şi i-am spus “nu vă dau nimic pentru că nu suntem la târg!“. Mai târziu, poate or fi vrut să le dau şi câte un curcan. Odată l-am întâlnit pe drum pe agentul Păduraru Duduţă şi l-am întrebat dacă merge la post şi el a început să strige la mine că “ce-mi ceri mie cont? Mă doare în p..ă de tine. Poate să-ţi dea în cap cu toporul, să-ţi dea foc al casă. Du-te în p…a mă-tii de bou, eu ţin cu proştii, nu cu hahalere ca tine”, mă scuzaţi de expresie, dar aşa a zis domnul poliţist către mine în jurul orelor 10.50. Şi de această dată am rămas surprins de răspunsul său şi mi-am văzut de drumul meu, în data de 16 a doua“, a povestit ieşeanul.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Poliţiei din Belceşti nu au infirmat, dar nici nu au confirmat reclamaţiile cetăţeanului. Pur şi simplu, în marea lor polivalenţă,  în loc să dea un verdict, au dat un diagnostic – “omul e nebun, domnule!“. “Acest om este un declasat, un nebun. A fost vreo 2 ani în Afganistan şi s-a întors scrântit la cap. Reclamă vecinii până şi pentru un lacăt. Odată a reclamat că i s-a furat un bostan roşu şi apoi a spus că era galben”, ne-a spus agentul Duduţă Păduraru. Un caz care scoate în evidenţă neputinţa din omul simplu, batjocura din partea oamenilor legii şi bostanul colorat din cel necopt.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 54 = 61