Licitație de monede medievale. Preturile incep de la 100 de euro si ajung pana la 5000 euro

0
104

Monede medievale bătute de primii domnitori români sunt scoase la licitație miercuri, 8 noiembrie, în cadrul licitației „Scurtă istorie a românilor”.

Casa Artmark scoate la licitație o selecție de loturi de interes științific remarcabil, în bună stare de conservare, simboluri-vedetă ale unora dintre cele mai semnificative momente din istoria României, ce parcurg fondarea poporului român, perioada medievală și epoca modernă.

În cadrul licitației, programate pentru data de 8 noiembrie, se poate accesa o selecție specială de monede medievale bătute de primii domnitori români, în Moldova și Țara Românească. 

Foarte rare și de mare valoare numismatică sunt, între altele: Moneda jumătate de Gros, bătută de Alexandru cel Bun, în Moldova, în 1400-1432 (preț de pornire de doar 100 euro); Moneda Gros, bătută de Ștefan cel Mare, tot în Moldova anilor 1457-1504 (preț de pornire de 200 euro); Moneda Ducat a lui Mircea cel Bătrân, din Țara Românească, 1386-1418 (preț de pornire de 175 euro).

O raritate mondială prezentă în licitație este un exemplar al Monedei de aur de 10 Ducați, bătută în 1626 la Baia Mare de Voievodul Transilvaniei Gabriel Bethlen, de tip „Botezul Domnului în Iordan”. Strălucitoarea monedă mai este cunoscută doar în colecțiile Cabinetului Numismatic al Kunsthistorisches Museum Vienna și Muzeului Național din Budapesta.

O altă raritate din numismatica românească este prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, în Histria, 313-280 î.e.n.. Piesa de argint este o monedă drahmă, de tip Gemenii – cele două fețe ale Dunării. Pe revers, este prezent un vultur de mare cu un delfin în gheare, o reprezentare deosebită, inspirată de mediul natural din jurul orașului și, în același timp, o mărturie despre activitatea maritimă a locuitorilor acestei cetăți.

Printre cele mai ofertate monede ale României Moderne din licitație, este o piesă de aur din 1870: Moneda de 20 Lei. Prețul curent atinge aproape 5.000 de euro.

În aceeași licitație se regăsesc, dedicate iubitorilor de regalitate, apariții somptuoase, cu semnificație istorică.

O vedetă între loturi, pudriera oferită cadou de Regele Carol al II-lea către Elena Lupescu, poate fi licitată, începând de la suma de 2.000 euro. Piesa unică, de colecție, este realizată din aur, argint și baga, și prezintă monograma Regelui Carol, cca. 1930.

La doar 250 de euro distanță în plus, ofertată de colecționari, se află perechea de butoni și butoniere ce au aparținut Regelui Carol al II-lea, în cutia originală decorată cu monograma regelui. 

Aceștia au fost realizați de bijutierul Casei Regale Heinrich Weiss, la București, în perioada interbelică, din aur și platină, decorate cu diamante.

Licitația este programată pentru miercuri, 8 noiembrie, în timpul zilei, la ora 12:00, exclusiv pe platforma online Artmark LIVE, deschisă publicului larg. Platforma face accesibile, pentru utilizatori, în orice moment, atât înregistrarea unei oferte pentru loturile avute în vedere, cât și licitarea live a prețului la care se pot adjudeca obiectele de colecție. 

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here