Licitaţie pentru modernizarea unor importante artere de circulaţie din Iaşi

0
46

Municipalitatea ieşeană a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare pentru un nou pachet de străzi importante.

Astfel, pe 20 septembrie va avea loc deschiderea ofertelor pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare la 9 străzi: strada Viticultori, strada I. I. Mironescu, strada Luca Arbore, strada Roşcani, strada Ţicăul de Jos, strada Timpului, strada Șt.O.Iosif şi str. Dochia, acestora alăturându-li-se şi supralărgirea bulevardului Tudor Vladimirescu.

Modernizarea acestor artere de circulaţie face parte din obiectivul mai amplu al reabilitării infrastructurii rutiere în cartierele Copou, Canta, Moara de Vânt, Tudor Vladimirescu şi Ţicău. În baza unui proiect tehnic întocmit de SC Simpa Consult SRL, contractul de execuţie are o valoare maximă de 19.261.531,75 lei şi presupune realizarea de lucrări pe o lungime totală de 6.982 de metri, cu o durată de execuţie care variază între 8 şi 14 luni.

Îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi să depună ofertele şi îi asigurăm că le vom asigura finanţare în mod ritmic pentru toate lucrările făcute. În afara acestui pachet de străzi, pe data de 9 septembrie avem licitaţie de proiectare pentru şoseaua Bucium, între pasajul Bucium şi intrarea în DN 24, precum şi drumul dintre Moara de Vânt şi Aeroport. Sunt proiecte aşteptate, cerute de ieșeni în dezbateri publice şi prin intervenţii în Consiliul Local, prin umare ţinem cont de toate propunerile făcute”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe 9 septembrie va avea loc deschiderea ofertelor pentru proiectarea lucrărilor de modernizare la alte două străzi deosebit de importante, șoseaua Bucium şi drumul spre Aeroport. Prevederea bugetară a licitaţiei este de 590.000 lei, fără TVA, durata contractului fiind estimată la 6 luni.

Şoseaua Bucium face parte din traseul drumului național DN 24 pe raza Municipiului Iaşi. Traseul studiat porneşte de la limita intravilanului (Intersecţie cu Aleea Domenii) până la intersecţia cu bdul. Poitiers. Şoseaua Bucium, propusă pentru modernizare, este stradă de categoria a II-a, colectoare, cu patru benzi de circulaţie, preluând fluxurile de trafic din zona rezidenţială şi de pe drumul naţional DN 24, dirijându-le apoi spre zona centrală a oraşului sau spre ieşirea din Municipiul Iaşi. De menţionat este faptul că şoseaua Bucium continuă de la ieşirea din localitate cu un sector de drum naţional modernizat în 2018, aflat în administrarea DRDP Iaşi şi având caracter exclusiv de drum naţional (DN 24).

Până în prezent, pe șoseaua Bucium au fost executate lucrări la reţelele edilitare în carosabil şi reparaţii curente. S-a constatat că sistemul rutier al străzii prezintă un grad ridicat de deteriorare, îngreunând desfăşurarea traficului rutier şi pietonal în zonă.

Porţiunea din Şoseaua Bucium propusă spre modernizare este de circa 3.200 de metri.

Drumul spre Aeroport (DJ 282 I) are caracter de drum în afara localităţii, fără trotuare şi fără sistem de canalizare.
Traseul studiat este sinuos şi se desfăşoară în zona de deal. Acesta porneşte de la intersecţie cu Şoseaua Ciric până la Aeroportul Internaţional Iaşi, având o lungime de circa 1.700 de metri km şi lăţimea medie de 6 metri. Este mărginit de acostamente din pământ şi de şanţuri pereate. La exteriorul curbelor este prevăzut parapet din beton, drumul fiind prevăzut cu iluminat stradal.

În ședinţa Consiliului Judeţean din 23 aprilie, aleşii judeţeni au aprobat transmiterea drumului DJ 282I din domeniul public al Judeţului Iaşi şi administrarea Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi în domeniul public al Municipiului Iaşi şi administrarea Consiliului Local Iaşi. În continuarea acestei proceduri, primarul Mihai Chirica a emis o dispoziţie care priveşte constituirea unei comisii care să gestioneze preluarea arterei, iar apoi buna administrare a drumului judeţean menţionat.

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local din 24 aprilie, la aprobarea formei finale a bugetului local al municipiului Iaşi, primarul Mihai Chirica a stabilit împreună cu aleşii locali alocarea unei sume necesare lucrărilor de modernizare a drumului de acces către Aeroport.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 + = 80