Lidl a fost amendat pentru promoţii mincinoase la bere si aparate de ras!

0
63

Retailerul german Lidl a fost amendat la Iaşi cu 6.000 lei pentru promoţii mincinoase la bere şi aparate de ras. Lanţul de supermarketuri a dat în judecată Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) şi cere magistraţilor de la Judecătoria Iaşi în principal să anuleze procesul verbal încheiat de comisarii instituţiei. Oficialii Lidl se apără şi spun că echipa de la Protecţia Consumatorilor aflată în control la magazin a calificat „în mod vădit eronat” o practică comercială permisă de lege într-un comportament comercial înşelător. În subsidiar, compania Lidl solicită instanţei înlocuirea amenzii cu avertisment scris sau reducerea cuantumului amenzii la minimul prevăzut de lege deoarece faptele nu prezintă un grad de pericol social ridicat.

Disputa a început la finele lunii noiembrie 2016, atunci când comisarii CJPC au verificat supermarketul Lidl de pe strada Pantelimon Halipa din Iaşi, în cadrul unei acţiuni tematice pe segmentul produselor alimentare. „Controlul efectuat de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a relevat o serie de pretinse neconformităţi în ceea ce priveşte modalitatea de prezentare şi de etichetare la raft a unor produse expuse spre comercializare în cadrul magazinului Lidl controlat. În cuprinsul Procesului-verbal, agenţii au reţinut o serie de pretinse neconformităţi cu privire la produsele: bere blondă Carlsberg, aparat ras Gillette, doze bere Bergenbier, sticle bere Perlenbacher, doze bere Becks. Urmare a controlului efectuat, inspectorii ANPC au reţinut că produsele doze bere Bergenbier şi pachetul de sticle de bere Perlenbacher se comercializează sub menţiunile «5 plus 1 cadou»”, respectiv «7 plus 1 gratis», în timp ce raportul preţ pe bucată – preţ pe pachet ar indica, conform afirmaţiilor inspectorilor ANPC, faptul că nu există gratuitate”, se specifică în plângerea contravenţională depusă de reprezentanţii Lidl la Judecătoria Iaşi.

Potrivit documentului citat, echipa de control de la Protecţia Consumatorilor a semnalat şi că promoţiile la bere blondă Carlsberg (5 doze plus 1 pahar), aparat de ras Gillette (5 plus 1 gratis) şi la dozele de bere Becks (5 doze plus 1 gratis) se desfăşoară în lipsa produselor etalon. Ca atare, comisarii au sancţionat cu o amendă de 6.000 de lei compania Lidl pe motiv că a încălcat prevederi din legea privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii.

Retailerul susţine că a adoptat un comportament comercial corect în relaţia cu consumatorii, asigurând o informare corectă, completă şi precisă a acestora cu privire la promoţii şi avantajul specific preţului oferit. Totodată, Lidl a mai indicat în documentele înaintate la Judecătorie că doar comercializează produsele cu pricina în forma unor pachete promoţionale create de producător, neavând nicio contribuţie directă la „crearea, ambalare sau etichetarea realizată de ambalajul de desfacere a produselor colective”.

Sursa: Ziarul de Iasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here