Lucrari prioritare pentru gazoductele Iasi – Ungheni si Onesti-Iasi

0
70

Guvernul a aprobat, astazi, realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale si energie electrică intre Romania si Republica Moldova, intelegere semnată la Chisinău în 21 mai 2015. Astfel, în domeniul gazelor naturale, părțile au convenit prioritizarea lucrărilor pentru interconexiunea Iasi – Ungheni, respectiv Gazoductul Ungheni – Iasi, pe teritoriul Republicii Moldova si Gazoductul Onesti – Iasi, cu stațiile de comprimare aferente, pe teritoriul României. Termenul convenit pentru realizarea acestor obiective este sfârșitul anului 2016. Gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat în luna august a anului trecut şi a fost construit cu scopul reducerii dependenţei Republicii Moldova faţă de livrăriile de gaze ruseşti.

În sectorul energiei electrice, lucrările complementare prioritare conțin: interconexiunea Isaccea – Vulcănești, respectiv linia electrică Vulcănești – Chișinău și stația electrică Back-to-Back aferentă; proiectul RO – Ungheni – Strășeni și stația electrică Back-to-Back aferentă, dar și proiectul Suceava – Bălți. Termenele de realizare ale celor două interconexiuni sunt 2016 și, respectiv, sfârșitul anului 2018. Pe lângă acestea, părțile au stabilit ca obiective strategice de importanță națională atât proiectul gazoductului Ungheni – Chișinău, cât și interconexiunea electrică Isaccea – Vulcănești – Chișinău și stația Back-to-Back aferentă.

Implementarea proiectelor incluse în Hotărârea aprobată astăzi va contribui la dezvoltarea economico-socială a localităților din zonele prin care vor trece conductele și liniile aeriene aferente interconectărilor, precum și la dinamizarea industriei energetice și a creșterii securității energetice a celor două țări.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here