Mai bine apa de ploaie decat masuri anticanicula anuntate de Primarie

0
77

Întrucât Municipiul Iași este în cursul zilelor de luni, 28 august, și marți, 29 august, sub o avertizare meteorologică de Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, primarul Mihai Chirica a dispus Comitetului Local pentru Situații de Urgență să aplice imediat planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative provocate de vremea caniculară asupra populaţiei. În urma dispoziției primarului, acest plan de măsuri a fost actualizat pe 15 iunie 2023.

Totodată, primarul Mihai Chirica a cerut Poliției Locale să acționeze împreună cu Biroul Rutier Iași pentru a verifica respectarea interdicției autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone (cu anumite excepții prevăzute de lege) de a circula pe sectoarele de drum național aflate pe raza Municipiului Iași, în intervalul orar 11.00 – 20.00, în perioadele de avertizare Cod Galben și Cod Portocaliu. Măsurile sunt prevăzute de Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor și urmăresc protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv prevenirea deformațiilor majore ireversibile (care implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile de caniculă.

De asemenea, edilul-șef a cerut direcțiilor și societăților comerciale subordonate să completeze planul menționat cu unele măsuri punctuale pe care să le aplice de urgență.

Astfel, Direcţia de Asistenţă Socială identifică și monitorizează telefonic persoanele defavorizate care pot fi afectate sever în perioada de caniculă (persoanele vârstnice singure şi / sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilităţi, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără locuinţă / fără adăpost, persoane asistate prin unităţile sociale aflate în subordinea direcţiei etc.). Numărul persoanelor monitorizate este de aproximativ 1.500. Până în prezent au fost contactate 189 de persoane din această categorie.

În sprijinul acestora sunt deschise mai multe linii telefonice pentru preluarea, în regim de urgenţă, a sesizărilor: 0332.440.647 și 0232.206.344, disponibile în intervalul orar 9:00 – 16:00, zilnic, în perioada caniculară, cu avertizare de cod galben, portocaliu sau roşu, respectiv telefonul 0770.882.218, în intervalul orar 16:00 – 19:00.

Reprezentanții municipalității au achiziționat stocuri de apă care vor fi puse la dispoziția solicitanților aflați în programul de monitorizare. Distribuirea către persoanele defavorizate aflate în evidenţă se va face la domiciliul acestora. În plus, angajații DAS vor acorda sprijin în achiziţionarea alimentelor de bază, în funcţie de solicitările înregistrate prin intermediul liniilor telefonice de urgenţă, plata produselor fiind suportată de beneficiar.

Nu în cele din urmă, reprezentanții DAS au amenajat la Centrul pentru Recuperare și Integrare C. A. Rosetti spații special destinate pentru persoanele fără adăpost aduse de Poliția Locală.

De asemenea, reprezentanții DAS au luat măsuri pentru reducerea disconfortului termic în toate centrele sociale rezidențiale aflate în subordine.

Primăria Municipiului Iași a încheiat un protocol de colaborare cu Crucea Roșie – Filiala Iași și a înființat puncte de prim-ajutor în cele cinci centre de cartier (Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun și Frumoasa). Centrele sunt dotate cu aer condiționat și automate de apă potabilă, iar în zilele de avertizare de cod galben / portocaliu voluntarii Crucii Roșii acordă asistență de specialitate persoanelor care au nevoie de ajutor.

În perioadele de cod portocaliu / roșu Direcția de Sănătate Publică Iași asigură cadre medicale specializate în centrele de cartier și în alte puncte de prim ajutor din oraș.

De asemenea, Primăria Municipiului Iași a solicitat Colegiului Farmaciștilor – Filiala Iași sprijin pentru ca în perioadele caniculare farmaciile din oraș să permită accesul persoanelor pentru a beneficia de instalațiile de aer condiționat, apă potabilă și, eventual, acordarea primului ajutor.

O solicitare similară a fost adresată supermarketurilor din municipiu.

Alte măsuri incluse în planul de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei sunt:

 • Societăţile furnizoare de utilităţi publice trebuie să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă.
 • SC ApaVital SA Iaşi va asigura buna funcționare a cişmelelor (fântânilor stradale).
 • SC ApaVital SA Iaşi va asigura distribuția apei potabile în zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie şi ale căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut / secat.
 • Poliţia Locală si SC Salubris SA vor monitoriza cursurile de apă de pe raza Municipiului Iași.
 • Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locala Iași vor suplimenta numărul de agenţi ai patrulelor pe timp de noapte.
 • Poliția Locală va intensifica verificările în zonele de agrement împădurite (Ciric, C. A. Rosetti) pentru a preveni apariția incendiilor.
 • Agenţii de la Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală vor intensifica măsurile pentru îndrumarea cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost spre adăposturi.
 • Fântânile arteziene din municipiu vor fi puse în funcțiune inclusiv pe timpul nopţii, până la ora 24.00.
 • SC Servicii Publice SA va asigura buna funcționare a cișmelelor existente în cimitire.
 • În pieţele agroalimentare, bazar și târguri vor fi asigurate locuri speciale pentru furnizarea de apă potabilă. Totodată, vor fi intensificate controalele în pieţe şi la comercianţii stradali de produse alimentare perisabile.
 • Primăria Municipiului Iași face apel și la organizațiile neguvernamentale în supravegherea persoanelor cu dizabilităţi, bolnavilor cronici, bătrânilor, precum şi a persoanelor cu venituri reduse

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here