Majorari de pana la 500% pentru terenurile si casele abandonate in Iasi, din 2017

0
59

Consilierii locali au stabilit taxe și impozite locale mai mici pentru anul 2017. În urma dezbaterilor din Consiliul Local, a fost redus impozitul pe clădiri rezidențiale pentru persoanele juridice, reevaluate în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referință. Valoarea propusă pentru anul 2017 era de 0,2%, în cele din urmă consilierii adoptând valoarea de 0,08%, minimul prevăzut de lege.
O altă modificare a vizat reducerea impozitului pe spectacole, valoarea inițială propusă fiind de 2% pentru spectacolele de teatru, balet, operă, operetă, concertele filarmonice sau alte manifestări muzicale, prezentările de film la cinematograf, spectacolele de circ sau competițiile sportive interne sau internaționale, respectiv de 5% în cazul oricărei alte manifestări artistice în afară de cele menționate anterior. În ambele cazuri impozitul a fost redus la 0,1%.
Singurele majorări ale taxelor au vizat proprietarii de terenuri și clădiri neîngrijite sau abandonate. Astfel, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se va majora cu 500% începând cu al treilea an, terenurile la care se va aplica această cotă de majorare urmând să fie stabilite prin hotărâre a Consiliului Local. Pentru construcţiile neîngrijite din intravilan, impozitul pe clădiri se va majora cu 300-500%. Pentru terenurile neagricole abandonate, impozitul aferent se va majora cu 250-500%.
În altă ordine de idei, creanţele fiscale restante cifrate la mai puţin de 40 de lei vor fi anulate. În schimb, debitorii la bugetul local vor fi publicaţi pe pagina de internet a municipalităţii dacă datoriile acestora depăşesc 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

86 − 78 =