Mancare pentru porci, pe post de mititei, la LIDL-ul de langa Purcica. Terci de carne pentru gratar, noua oferta LIDL

0
75

Supermarketul LIDL din Galata face obiectul unei noi verificari din partea Oficiului pentru Protectia Consumatorului Iasi, dupa ce mai multi ieseni s-au plans de faptul ca in caserolele cu mici pe care le-au achizitionat de la acest magazin, au gasit un fel de terci in forma de mititei, continutul acestora dezintegrandu-se pe gratar.

Am cumparat, printre altele, o caserola cu mici de la LIDL-ul de langa Purcica. Ca un facut, continutul a fost un terci porcesc. Dupa cum se poate vedea si din fotografii, micii pe care celalalt cuplu cu care am iesit la gratar i-a cumparat din Selgros, s-au facut fara probleme, in timp ce micii nostrii au plesnit si s-au raspandit pe tot gratarul. Este a doua oara cand luam astfel de mici “premium” de la acest magazin, dupa ce prima oara am zis ca o fi gratarul sau focul de vina”, ne-a spus Costel Ganju, un iesean patit.

In privinta acestor otravuri de sezon cu care LIDL vine in mod criminal in intampinarea principalilor sai dusmani, clientii, Asociatia Pro Consumatori (APC) a facut recent un studiu, pe un esantion de 25 de tipuri de mititei achizitionati din astfel de hipermarketuri/supermarketuri, referitor la continutul acestor produse tradiţionale la potentialele lor pericole asupra sănătătii iar ce au gasit, cam taie pofta de gratare.

mici de porc (1)-1000

Ce ar trebui să conţină mititeii

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

In realitate, experţii APC au identificat in mititeii analizati, pe langa carne, si slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, măghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

mici de porc-1000

Carne: 61%, în loc de 85%

APC a realizat şi un top 10 al mititeilor analizaţi, după conţinutul de carne: în fruntea topului se află un produs cu 90% carne, iar la coadă – unul cu 61,5% carne. Atenţie mare la etichetă, aşadar, când îi cumpărăm! Cu atât mai mult cu cât unii producători nu menţionează, pe etichetă, tocmai acest ingredient de bază: la 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.

La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei” – atenţionează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Riscuri pentru sănătate: boli digestive, hepatice, cancer

Specialiştii au detectat aditivi alimentari care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung:

Arome –termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

Aromă de fum– produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.

E120 – Carminulsau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, erupţii cutanate şi distruge vitamina B12.

E252 – nitratul de potasiuse foloseşte ca şi conservant şi face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E300 – acid ascorbiceste un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formează calculii la rinichi.

E316 – izoacorbatul de sodiueste o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

Avertismentele specialiştilor

Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 – 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 – 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii” – atrage atenţia Costel Stanciu, președinte APC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here