Maracinii pe care ii platim! Sporuri de 200.000 de euro luate în Primăria Iași pentru un proiect eșuat

0
84

Sporuri de 200.000 de euro luate în Primăria Iași pentru un proiect eșuat. În ultimii trei ani și jumătate, mai mulți salariați ai Primăriei Iași au încasat sporuri de aproximativ 1 milion de lei, din banii ieșenilor, și au făcut praf un proiect european de 5 milioane de lei.
Oaza de verdeață din cartierul nostru”, demarat în 2020 nu este finalizat nici acum, în ianuarie 2024. A fost scos iar la licitație, pentru lucrările rămase de executat, dar nu s-a prezentat nimeni. Finanțarea este în aer, nu se știe dacă va continua cu fonduri de la bugetul local sau va fi fazat pe noul Program Operațional Regional (POR). Incapacitatea funcționarilor din Primărie este uluitoare: proiectul presupunea revitalizarea unor mici parcele din diferite cartiere, cinci la număr, însumând, în total, sub 1,3 hectare. Niște gazon, câțiva pomi, alei, bănci și coșuri de gunoi. O nimica toată transformată într-un eșec răsunător.
Au creat o echipă fictivă formată din 13 oameni
Pe 25 septembrie 2023, primarul Mihai Chirica a modificat ultima oară componența unității de implementare a proiectului. Potrivit dispoziției sale, distribuția a fost următoarea:
1) Manager de proiect: Alina Marin
2) Asistent manager: Anca Zota
3) Asistent tehnic: Mihaela Corina Popa
4) Responsabil tehnic: Cătălin Anton
5) Expert tehnic: Ștefan Scripcă
6) Responsabil financiar: Mădălina Spînu Sirițeanu
7) Responsabil plăți: Roxana Cristiana Baban
8) Responsabil informare și publicitate: Alexandru Chelaru
9) Consilier juridic: Adriana Cardoneanu
10) Responsabil achiziții: Roxana Mateciuc
11) Responsabil logistică: Daniela Vîrlan
12) Responsabil MySmis: Anca Nistor
13) Consilier amenajare peisagistică: Delia Muntean
Daniela Vârlan, care răspunde de copiator, a ajuns la 10.000 de lei salariu brut în Primărie, cu tot cu sporul de 10% de la „Oaza de verdeață”. I s-a dat spor doar pentru că e acolo, la xerox
Prima constatare: față de echipa proiectului pe care Chirica o primenise în martie 2023, numărul angajaților din Primărie a crescut în septembrie de la 10 la 13. Așadar, în condițiile în care tot anul 2023, acest proiect a fost blocat, cu constructorul care a părăsit șantierul, Chirica a găsit de cuviință să mărească echipa care oricum nu făcea nimic, erau șomeri de lux.
Doamna de la xerox cu salariu brut de 8.700 lei, fără sporuri
A doua remarcă: în septembrie 2023 au fost create, în schema de personal a „Oazei de verdeață”, încă trei poziții noi printre care și cea de „responsabil logistică”. O funcție nouă pentru un proiect mort. Post pe care l-a ocupat Daniela Vîrlan. Femeia lucrează la parterul instituției și se ocupă cu xeroxarea documentelor.
Plasarea ei în lista de proiect „Oaza de verdeață din cartierul nostru” a fost surprinzătoare. Un specialist familiarizat cu modul de lucru din Primărie a explicat exact cum funcționează sistemul. „Numirile în unitățile de implementare a proiectelor sunt în pixul primarului. El decide componența, el hotărăște ce spor ia fiecare. Legal, se poate acorda între 1 și 50%”. Aceeași sursă a adăugat: „De altfel, este o întreaga bătălie pentru a face parte dintr-o echipă de proiect, tocmai pentru a beneficia de sporuri. Atât timp cât există contract de finanțare, sporurile se iau indiferent de cum evoluează proiectul. Condiția de bază este să existe contract de finantare”. Daniela Vîrlan este angajată în cadrul Serviciului Administrativ și încadrată ca personal contractual (nu e funcționar public). Salariile personalului contractual sunt mai mici decât ale funcționarilor. Vîrlan are salariul de 8.710 lei brut fără sporuri. Mai multe puteți citi în Reporter de Iași.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here