Mărire şi decădere. Aventurile lui Vanghelie, din Ferentari în politica la vârf, apoi în arest

0
59

Un om simplu, neinstruit, dar cu priză la public. Aşa poate fi caracterizat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, care are o carieră de 23 de ani în politica la vârf.
Marian Vanghelie s-a născut în urmă cu 47 de ani într-o familie modestă din şi mai modestul cartier Ferentari. Pe vremea când era elev, tatăl său, de origine evreu, a plecat în Israel, ca să se ocupe de afaceri, şi l-a lăsat în grija mamei. Primarul sectorului 5 a început să lucreze de la 14 ani într-un atelier de marochinărie, pe care a ajuns să îl conducă după doar 4 ani.
În politică a intrat în 1992, în Convenţia Solidarităţii Sociale, iar în 1995 a trecut la PDSR, unde a avut o ascensiune fulminantă. În 2000, Marian Vanghelie se înscrie în cursa pentru primăria sectorului 5. Câştigă alegerile cu aproape 64% din voturi. De atunci a mai câştigat alte trei mandate.
Primarul sectorului 5 este cunoscut şi pentru Vanghelioanele organizate la fiecare sfârşit de an.
În 2005, Marian Vanghelie ţinteşte mai sus şi se înscrie în cursa pentru Primăria Capitalei, fără succes, însă. În 2008, edilul vrea să-şi încerce din nou norocul, dar conducerea PSD nu îl lasă şi în nominalizează pe Cristian Diaconescu drept candidatul social democraţilor la Primăria Capitalei.
Marian Vanghelie este unul dintre social-democraţii care i-a criticat dur pe mulţi dintre liderii partidului. În 2007 cere excluderea lui Victor Ponta din Partidul Social Democrat.
Iar criticile aduse conducerii PSD i-au adus edilului excluderea din partid. În 2014 Victor Ponta l-a dat afară din PSD pentru că i-a cerut să facă un pas în spate după ce a pierdut alegerile prezidenţiale.
Vanghelie a fost exclus din PSD împreună cu senatorul Mircea Geoană, iar împreună înfiinţează Partidul Social Românesc, pentru care au depus deja actele la Tribunal.
Edilul sectorului 5 nu este un om sărac, însă nu se ştie exact la cât este estimată averea acestuia. Pe site-ul primăriei nu figurează nicio declaraţie de avere, iar pe Site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate ultimul document depus în acest sens este din 2010. Potrivit acesteia, Marian Vanghelie deţine ceasuri în valoare de 70 de mii de euro şi tablouri de 86 de mii de euro. De asemenea, are două autoturisme de lux.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 5 = 3