Mediul academic din România, reunit la Iași pentru a dezbate conceptul dezvoltării durabile

0
80

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat la Iași, în data de 16 aprilie, Conferința Națională ,,Contribuția mediului academic la revizuirea Strategiei pentu Dezvoltare Durabilă’’. Evenimentul a avut loc la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Sala Senatului și a fost prezidat de László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.La eveniment au luat parte peste 70 de personalități ale mediului academic care au adus un aport considerabil la dezvoltarea conceptului de sustenabilitate în țara noastră, de-a lungul anilor.

În mai puțin de un an de la înființare, Departamentul a derulat o serie de acțiuni adresate sociatății civile, mediului academic, dar și instituțiilor publice centrale și locale, menite să aducă în centru dezbaterilor situația globală, dar mai ales națională, a dezvoltării durabile. La evenimentul organizat la Iași, după intervențiile prorectorului Corneliu Iațu, Universitatea A.I. Cuza, și a coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, au fost organizate două sesiuni simultane de lucru: prima, în care participanții au stat la masa dialogului abordând problematica mediului intregrată în conceptul dezvoltării durabile. Au fost prezentate, din punct de vedere al arhitecților, problemele de cadastru și problemele de mediu generate în dezvoltarea urbană, necesitatea ca la nivel instituțional să se găsească căile de legătură pentru a pune față în față beneficiarii cercetării. S-a pus accent pe problema apei, atât de stringentă și din ce în ce mai des adusă în actualitate, dar și pe utilizarea resurselor de sol care sunt calitativ cele mai bune  din Uniunea Europeană, dar primejduite de acțiunile antropice.

În cea de a doua sesiune, tema dezabaterii s-a mutat în domeniul socio-economic, iar principalele teme ale discuțiilor s-au axat pe educație, infrastructură, economie circulară, dar și pe sistemul legislativ și strategia dezvoltării durabile.

Concluziile discuțiilor au vizat necesitatea transpunerii adecvate a teoriei în practică, a consecvenței aplicării legii, dar și nevoia de specialiști și de formare profesională în acest domeniu al dezvoltării durabile privite din punct de vedere socio – economic. (La începutul săptămânii viitoare, pe site-ul Departamentuluiwww.dezvoltaredurabila.gov.ro se va putea citi raportul intregral pentru cele două sesiuni de lucru)

Coordonatorul Departamntului, László Borbély, a anunțat la Iași că revizuirea strategiei pentru Dezvoltare Durabilă este pe ultima sută de metri și a comentat perspectiva din care a ținut să organizeze o întâlnire cu mediul academic din România: ,,În ceea ce privește revizuirea Strategiei, consider că un aspect important este dialogul cu diferitele segmente al societății și am ajuns să cuprindem din punct de vedere teritorial toate regiunile țării. Mediul academic este o componentă crucială în revizuirea noii strategii pentru că va trebui să ne folosim de știința acumulată în diferite sutudii și domenii care vizează dezvoltarea durabilă, pentru a putea implementa Agenda 2030, deosebit de importantă în context național, dar și din punct de vedere a poziționării la nivel european, pentru că, să nu uităm,  în anul 2019, România va deține Președenția Uniunii Europene. De accea, după această întâlnire vom rămâne într-un dialog permanent cu Universitățile din România’’, a mai declarat Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here