Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

0
71

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei:

Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertăţii Presei trebuie să fie un moment de reflecţie asupra sacrificiilor pe care jurnaliştii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecţie asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental.
Jurnalişti, bloggeri, ziarişti de publicaţii satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ţinte şi chiar victime pentru că şi-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. În unele state ale lumii, jurnaliştii sunt supuşi intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliştii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ţinte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizaţiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securităţii personale.
Dreptul jurnaliştilor de a relata neîngrădit şi fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor.
În această zi, aducem un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care susţin această cauză nobilă, uneori chiar cu preţul vieţii, reprezentanţi ai presei care şi-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război şi care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea”, a transmis ministrul prin intermediul unui comunicat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here