Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Acesta va delega atributiile de primar pana in luna februarie

0
75

Primarul Mihai Chirica a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după audierea într-un dosar în care mai mulţi angajaţi ai Primăriei Iaşi sunt cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.
A fost extins cazul din 2020 al domnului Zamosteanu. Bineînţeles, tot pe probleme legate de urbanism, acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi. Mi s-a adus calitatea de suspect şi după aceea cea de inculpat în acest dosar. Va trebui să interacţionez mai puţin cu Direcţia de Urbanism şi cei care acţionează în zonă”, a declarat primarul Mihai Chirica, după ce a ieşit de la audieri.
Edilul a precizat că în perioada în care se află sub control judiciar îşi va delega atribuţiile. El a anunţat, totodată, că va contesta în instanţă decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar.
Potrivit avocatului acestuia, Mihai Chirica este cercetat pentru opt înscrisuri legate de urbanism, şapte fapte de abuz în serviciu şi unul de uzurpare.
Anterior audierilor de la sediul DIICOT, care au durat aproape patru ore, primarul a petrecut alte opt ore la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Printre cei care au fost audiaţi până acum se numără primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care acum este şef Serviciu Relaţii Comunitare şi Politici Publice, mai mulţi angajaţi de la Serviciul Juridic, Direcţia de Urbanism, precum şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu.
Acuzațiile aduse de procurori în acest dosar
Conform procurorilor, faptele vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţie de către dezvoltatori imobiliari care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.
Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism“, a transmis DICOT.
Surse aproapiate anchetei spun că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrală.
Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul, iar în luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =