Mii de cărți ajung, din donațiile ieșenilor, pe rafturile bibliotecilor din satele și comunele județului Iași

0
69

Sâmbătă, 19 mai 2018, echipa „Până hăt de carte!” a ajuns în comuna Dumești din Jud. Iași. 478 de cărți au fost donate bibliotecii din Dumești, care se află la aprox. 23 de km de municipiul Iași, iar populația localității numără în jur de 4.576 de locuitori, după datele ultimului recensământ din 2011.

Biblioteca din Dumești este coordonată de Laura Cocoveică (bibliotecar); spațiul este destul de mic, însă întreținut cu grijă și cu dragoste pentru cărți. Donația proiectului „Până hăt de carte!” a venit după ce în ultimii 10 ani biblioteca nu a  primit niciun ban pentru achiziții. Senatorul USR Dan Lungu a stat de vorbă cu angajații bibliotecii, dar și cu elevii, povestind despre nevoile cu care se confruntă bibliotecile din mediul rural.

După ce donația a fost făcută, echipa „Până hăt de carte!” a vizitat și biserica de lemn din Păușești, care a fost construită în 1643 și poartă hramul „Sf. Gheorghe”. Construcția a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași din 2015. Biserica reprezintă una dintre cele mai vechi și mai frumoase monumente arhitecturale în lemn din județ. Un detaliu care o face unică este faptul că sub streașina bisericii, pe latura de sud, este încrustată o pisanie cu litere chirilice, scrisă orizontal, pe un singur rând.

Din martie 2017 și până în prezent, prin inițiativa „Până hăt de carte!”, am reușit să punem pe rafturile a cinci comune ieșene un număr de 4.000 de cărți, care au fost strânse în urma apelului public lansat în luna martie 2017, de către Biroul parlamentar al senatorului USR Dan Lungu. Acesta, alături de parteneri şi voluntari, a demarat, pe 23 martie 2017, o campanie publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural.

Din luna martie anului trecut și până în prezent, 410 cărți au ajuns la biblioteca din comuna Probota, 250 la cea din Erbiceni, 240 la Andrieșeni, 237 la Ciortești, 270 la Gorban, 223 la Moșna, 320 la Cotnari, 400 la Răducăneni, 400 la Sinești, 417 la Popești, 455 la Deleni. La acestea se adaugă donația de sâmbătă, 19 mai 2018, când biblioteca din Dumești a primit donația de 478 de volume. Până în luna mai a anului 2018, prin Biroul Senatorului USR Dan Lungu, au fost donate 4.100 cărți.

Menționăm că proiectul „Până hăt de carte!” s-a născut în urma depistării problemelor cu care ne confruntăm în ceea ce privește consumul de cultură și educația din țară, în special cele care privesc mediul rural. „Sâmbătă, la Dumești, mi-am dat seama că, chiar dacă nu răsturnăm munții, astfel de inițiative sunt necesare și mult mai importante decât par la prima vedere. Curiozitatea și nerăbdarea din ochii copiilor privind sacii cu cărți m-au convins definitiv. Am încredere că o comunicare constantă cu bibliotecarii, care sunt legătura directă cu elevii, cu cititorii, salvează, puțin câte puțin, situația. Proiectul nostru va continua, vom veni și cu alte surprize, vom fi alături de bibliotecari, pe care îi vom încuraja să facă din instituții adevărate case deschise pentru cititori. Cât timp vom avea donatori, vom continua să vizităm bibliotecile din mediul rural, uitate de timp și de autorități”, spune Dan Lungu, Senator USR Iași, inițiatorul campaniei.

Campania USR Iași, prin cabinetul Senatorului Dan Lungu, va continua tocmai pentru că de cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desăvârșire. 

Cititori si biblioteci la sate?

Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

Campania USR Iași vine în întâmpinarea problemelor culturale de acest gen, cu care mediul rural românesc se confruntă, și încearcă să contribuie la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.

Cărțile care au ajuns astăzi în rafturile bibliotecii din comuna Popești au fost strânse cu ajutorul donatorilor și cu cel al partenerilor. În continuare, rămâne deschis apelul către cei care vor să doneze cărți sau să fie voluntari ai proiectului.

  Unde si cum poti dona pentru “Până hăt de carte!”

Potențialii donatori de carte vor putea aduce cărțile la punctele de colectare amenajate cu sprijinul partenerilor.

Locații partenere:

  •     Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
  •     Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
  •     Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
  •     Teatru Fix: Strada Bucium nr. 34;
  •     Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;
  •     Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30;
  •     Harmony Café: Str. Păstorului, nr. 6 (lângă Hotel T23, Campus Tudor Vladimirescu).

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate ne pot contacta (0725. 321 313) și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here