Mii de sarpante ilegale pun in pericol siguranta iesenilor. Liberalii propun demolarea tuturor sarpantelor

0
65

Problema sarpantelor ilegale din Iasi a iscat mai multe controverse in ultima sedinta de Consiliu Local, in cadrul careia s-a propus înființarea unei comisii a deliberativului local care să verifice situația legalității mansardelor și șarpantelor de pe blocurile din municipiu.
Astfel, unii consilieri locali PNL au spus explicit sau au lăsat să se înțeleagă că susțin demolarea tuturor construcțiilor de acest fel care nu sunt autorizate, ceea ce reprezintă o atitudine radicală, chiar brutală și care ar fi de natură să creeze probleme majore pentru locuințele a zeci de mii de ieșeni.
Dimpotrivă, așa cum primarul Mihai Chirica a explicat și în timpul ședinței, dar și în alte numeroase ocazii, soluția nu doar legală, ci și menită să vină cu adevărat în sprijinul ieșenilor este aceea de a sprijini asociațiile de proprietari să intre în legalitate în ceea ce privește șarpantele și mansardele, să le expertizeze din punct de vedere tehnic și să ia măsuri de urgență pentru consolidarea construcțiilor nesigure.
De altfel, tocmai fiindcă problema siguranței acestor amenajări este una de maximă importanță, primarul Mihai Chirica a dispus încă din 2017 Serviciului Asociații Proprietari ca, împreună cu Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale și Direcția de Urbanism a municipalității, să identifice toate mansardele și șarpantele din oraș și să colaboreze cu asociațiile de proprietari astfel încât acestea să fie atât sigure, cât și legale.
Astfel, în Municipiul Iași au fost identificate 1.241 de șarpante și mansarde, din care doar 153 sunt autorizate. În privința șarpantelor, din 1.018 construite, doar 96 sunt autorizate, iar în cazul altor 147 asociațiile de proprietari au obținut deja certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate. În ceea ce privește cele 123 de mansarde, 57 sunt autorizate, iar asociațiile de proprietari au obținut certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate a altor 15.
De la începutul acestei campanii s-au identificat 18 construcții noi, anume șarpante, și au fost dezafectate doar cinci șarpante, din care trei în Nicolina – CUG și două în zona Păcurari – Canta, însă aceste acțiuni au avut loc din inițiativa asociațiilor de proprietari respective.
Într-o primă fază, în cazul amenajărilor neautorizate, Serviciul Asociații Proprietari a transmis notificări către asociaţiile de proprietari prin care li s-a pus în vedere să își asume întreaga responsabilitate pentru eventualele distrugeri pe care le-ar putea provoca unor terţe persoane din cauza oricărui motiv. Ulterior, Serviciul Asociații Proprietari a organizat în mod constant întâlniri cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari, oferindu-le întregul suport în vederea intrării în legalitate. Până în prezent, circa 250 de asociații de proprietari și locatari au decis să introducă în listele de plată sumele necesare pentru realizarea expertizelor tehnice, obținerea autorizațiilor de construire sau necesare dezafectării.
Suntem pe deplin conștienți de pericolul pe care îl pot reprezenta șarpantele și mansardele improvizate și foarte preocupați de siguranța publică. Sublinieză încă o dată faptul că responsabilitatea nu este a municipalității, ci a celor care au construit aceste șarpante și mansarde fără a respecta nici legea, nici condițiile tehnice de siguranță. Însă, pe de altă parte, nu putem lăsa zeci de mii de ieșeni fără acoperiș, în pericol să li se inunde apartamentele, doar fiindcă, de-a lungul timpului, diverșii responsabili din asociațiile de proprietari nu au respectat normele legale și tehnice. Dorința noastră nu este, precum a unor consilieri PNL, nici să cerem în instanță demolarea acestor amenajări și nici măcar să dăm amenzi. Nu vrem să pedepsim, ci să ajutăm, să colaborăm cu asociațiile de proprietari astfel încât acestea să intre în legalitate și să se asigure că toată lumea este în siguranță”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here