Ministerul Culturii renunţă la o bijuterie arhitecturală. Monument vechi de 200 de ani, scos la vânzare de moştenitori

0
50

Ministerul Culturii renunţă la o bijuterie arhitecturală şi aruncă responsabilitatea în curtea administraţiei locale. Vorbim despre Castelul Pogany din satul Păclişa, de lângă Haţeg, monument istoric inclus în clasa A de importanţă. Primarul comunei ridică din umeri şi spune că nu are bani pentru achiziţionarea clădirii. Monumentul a fost retrocedat, iar noul proprietar l-a scos acum la vânzare.
O descendentă a familiei care a construit castelul, Margit, a fost iubita şi totodată modelul lui Brâncuşi pentru opera de artă „Domnişoara Pogany”. Noul proprietar al Castelului Pogany a cerut Ministerului Culturii suma de 500.000 de euro pentru monument, dar autorităţile şi-au declinat dreptul de preemţiune asupra lui. După refuzul Ministerului, a venit rândul administraţiei locale să facă acelaşi lucru. Oamenii din sat ştiu de existenţa castelului, dar nu le vine să creadă că statul nu are bani să repună în circuitul turistic monumentul vechi de peste 200 de ani.
Castelul Pogany din Retezat şi-a câşiigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Naţional Retezat, dar şi datorită istoriei artistice a familiei nobiliare Pogany.
Domeniul Pogany se întinde pe 19 hectare şi cuprinde castelul, dar şi un fost parc dendrologic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =