Ministerul Educatiei permite desfasurarea activitatii didactice din universitati in format on-line si admite indirect abuzul in serviciu savarsit de catre Sorin Cîmpeanu

0
79

Ministerul Educaţiei a revenit asupra deciziei de acum două săptămâni prin care a determinat universităţile să reia activitatea didactică în format fizic (on-site), în urma unei adrese a Curţii de Conturi a României care a arătat că se încalcă principiul stabilităţii contractuale (forţei obligatorii a contractului), garantat de către Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Ministerul şi-a asumat să întreprindă toate demersurile legislative pentru a permite universităţilor să îşi continuie activitatea şi on-line sau hibrid, recunoscând astfel faptul că prin demersurile sale Sorin Cîmpeanu a săvârşit într-adevăr infracţiunea de abuz în serviciu.
Amintim faptul că Liga Studenților (LS IAȘI) a depus săptămâna trecută o plângere penală la DNA – structura centrală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, pentru presiunile exercitate asupra universităților în vederea revenirii intempestive la activitatea didactică în format fizic (on-site), cu încălcarea normelor legale în vigoare și a predictibilității organizării activității academice, fără a exista soluții pertinente care să vină în sprijinul studenților care sunt acum obligați să își găsească în timp record un loc de cazare, iar cei care s-au angajat între timp să își părăsească locul de muncă, astfel fiindu-le vătămate drepturile și interesele legitime.
Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat acum două săptămâni că nu mai există bază legală pentru continuarea activității didactice în format on-line sau hibrid și că este necesară revenirea imediată la cursuri în format fizic. Cîmpeanu a dezinformat și mințit în mod deliberat asupra aspectelor juridice și asupra faptului că universitățile riscă să își piardă finanțarea și acreditarea.
Realitatea juridică este că pentru anul universitar în curs (2021-2022) universitățile, în baza autonomiei universitare, pot alege dacă desfășoară cursurile on-line, fizic sau hibrid. Starea de alertă declarată și prelungită prin hotărâri de guvern și restricțiile au încetat, dar prevederile Legii 55/2020 rămân în vigoare, iar art. 40 modificat prin OUG 99/2021 prevede clar că derogarea prin care activitatea didactică și examenele se pot desfășura online/hibrid nu se aplică doar pe parcursul stării de alertă ci și „pe tot parcursul anului universitar 2021-2022”, adică până la 30 septembrie 2022.
Schimbarea peste noapte a modalităţii în care se realizează activitatea didactică presupune de fapt o schimbare a contractului de studii dintre fiecare student şi universitate, modificare care este interzisă de art. 136 alin. (2), 141 şi 200 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Studenţii sunt protejaţi de modificările intempestive aduse contractului de studii și condițiilor de școlarizare (inclusiv de evaluare), fiind astfel garantată securitatea raporturilor juridice şi forţa obligatorie a contractelor, două principii fundamentale de drept.
Studenții se bucură de faptul că Ministerul Educației a revenit asupra deciziei intempestive de a forța revenirea la activitatea didactică în format fizic, mai ales că mulți tineri încă nu și au găsit cazare în aceste două săptămâni. În contextul de față, în care s-a promis o Ordonanță de Urgență pentru clarificarea situației, solicităm în continuare Ministerului să susțină măsurile propuse de către noi, în special acordarea de subvenții de către universități pentru studenții care au trebuit să își caute un apartament în chirie peste noapte – sub forma unor daune-interese, precun și amnistierea studenților care au absentat de la activitatea didactică în ultimele trei săptămâni pentru că nu au avut cazare în centrul universitar și scutirea lor de la plata oricăror taxe pentru restanțe sau refacerea activității didactice.” a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here