Ministrul Educatiei trebuie sa raspunda clar: sunt sau nu urmaritii penal din Romania cei mai potriviti sa le tină discursuri elevilor?

0
75

Ministrul Educației, Ligia Deca, trebuie să lămurească toți oamenii de bună credință din România dacă e normal ca școala românească, la nivel de Inspectorat Școlar, să premieze și să solicite discursuri unor persoane urmărite penal pentru infracțiuni de corupție. Căci, până la urmă, care sunt modelele pe care le prezentăm noi copiilor noștri? Penalii? Care este viitorul pe care vrem să îl construim pentru aceștia și împreună cu ei? Cumva unul în care modele sunt primarii care colecționează dosare penale în vreme ce adăpostesc la sân adevărate mafii în orașele pe care le conduc? Sau poate foști miniștri care au cerut mita în tone de tablă.
O întreb și pe inspectoarea generală a Inspectoratului Școlar Județean Iași, Luciana Antoci, ce a căutat la „Gala Excelenței în Educație”, la care au fost premiați elevii olimpici și profesorii acestora, un personaj trimis de două ori în judecată și aflat sub control judiciar în alt dosar penal?
Prezența lui Mihai Chirica la un eveniment în care a fost onorată performanța școlară este cu atât mai nepotrivită cu cât a avut loc chiar în ziua în care judecătorii l-au pus sub control judiciar, după ce a fost plimbat cu duba DIICOT prin oraș și audiat într-un uriaș dosar de corupție în care este direct implicat direct atât el, cât și alți reprezentanți ai Primăriei Iași.
Desigur, dacă privim chestiunea din perspectiva numărului de dosare penale acumulate, Mihai Chirica este un „olimpic”. Dar nu este genul de „reușită” cu care să te lauzi.
Din contră. Mihai Chirica ar trebui suspendat imediat din toate funcțiile și din partidul care-l protejează, nu invitat la gale. Ar trebui să vă fie rușine să vă afișați alături de acest complice al mafiei, nu să vă faceți poze împreună! Ar trebui să fie o chestiune de la sine înțeleasă În „România educată”.
Dar până când bunul simț să devină normă, îi cer ministrului Educației, Ligia Deca, să nu lase o astfel de faptă să treacă nesancționată. Și cadrele didactice trebuie să învețe, și cadrele didactice pot primit „note scăzute la purtare” când sunt parte dintr-o acțiune toxică.
Dincolo de apelul meu, inspectoarea generală Luciana Antoci trebuie să înțeleagă – și dumneavoastră, doamna ministru al Educației aveți căderea să îi explicați – de ce nu mai trebuie tolerate astfel de acțiuni de complicitate cu penalii în școlile românești.
Apoi, cred că s-ar cuveni ca Ministerul Educației să interzică – dacă bunul simț nu e suficient – ca orice personaj cu dosar penal să mai fie invitat la evenimente școlare în care este premiată performanța.
Haideți să construim pentru copiii noștri, pentru elevii noștri, o societate corectă, în care cei care au greșit plătesc și numai cei care au făcut bine sunt răsplătiți!
România pierde foarte mulți tineri la finalul ciclului preuniversitar, pentru că aleg să plece la studii în străinătate și decid apoi să nu se mai întoarcă. O fac, poate și pentru că au această imagine în minte, în care penalii le-au fost aduși la școală, să le dea premii și să își înfoaie orgoliile în fața lor.
Vă îndemn, doamnă inspector general Luciana Antoci, doamnelor și domnilor inspectori generali din toată țara, să începem curățenia și prin acest pas ușor de făcut: să nu mai aducem penali în școală!
Școala este, într-adevăr, un spațiu al excelenței, un spațiu al performanței reale, al educației, inclusiv civice. Să nu îl mai lăsăm deturnat de personaje toxice, care strică România prezentului și pe cea a viitorului!
Marius Bodea, senator USR de Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here