Una este salvata, alte 7 demolate! O cladire de patrimoniu a reusit sa fie salvata din ghearele asistatilor sociali si transformata in Casa Actorilor

0
92

O cladire de pe strada Cuza Voda a reusit sa fie salvata din mainile hoardelor de asisitati sociali ai Primariei Iasi. Din pacate, astfel de bune practici edilitare, care stau la indemana municipalitatii iesene, sunt singulare si, de la an la an, arterele vechi ale urbei mai saracesc de cate o cladire, amprenta a unui Iasi istoric.
Imobilul, aflat în patrimoniul Primăriei Municipiului Iași și administrat de Ateneul Național din Iași, a beneficiat, pe parcursul ultimilor 2 ani, de un amplu proces de restaurare, consolidare, modernizare și utilare, în vederea refuncționalizării lui într-o nouă destinație: Casa Actorilor.
Casa ”Feldman”, caci aceasta este denumirea populara a imobilului, nume luat de la ultimul proprietar inainte ca aceasta cladire sa intre in administrarea Primariei Iași, va avea 3 apartamente pentru actorii Ateneului Național care nu locuiesc în Iași.
Noi trebuie să continuăm acest proiect și să ne ținem de promisiunea făcută atât actorilor, că vor avea o casă a lor, dar și cetățenilor, că va fi un model de bună practică sub conducerea Primăriei Municipiului Iași. Trebuie să reabilităm, rând pe rând, patrimoniul arhitectural de pe strada Cuza Vodă, fie că sunt monumente istorice sau nu. Din cele mai vechi vremuri, Iașul a avut grijă de artiștii săi și o va face și acum. E o formă de respect și onoare față de una dintre ramurile de bază ale orașului nostru. În viitor, tot acest areal urmează să fie schimbat, să fie un loc de promenadă. Ce frumos este să asculți actori care fac repetiții, să asculți muzică de calitate și ca totul să aibă altă înfățișare, un parfum de epocă și de clasic. Chiar dacă în perioada comunistă multe dintre clădirile istorice ale Iașului au avut de suferit sau au fost demolate, monumentul se află pe strada Cuza Vodă, la întâlnirea cu străzile Armenească, George Enescu și Vovidenie, în imediata vecinătate a Mănăstirii “Golia””, a declarat Andrei Apreotesei, manager Ateneul din Iași.
Proiectul Ateneului Național din Iași a inclus: reparații interioare, consolidare, reabilitare și amenajare pod în spațiu locuibil pentru Casa ”Feldman. Receptia lucrarilor de restaurare , consolidare și modernizare a imobilului din strada Cuza-Vodă nr. 46, va avea loc astazi, 20 decembrie 2022, de la ora 14.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here