Ministrul Finanţelor a venit pe furis la Iasi pentru a se intalni cu mediul de afaceri

0
60

Sâmbătă, 20 aprilie, la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a fost organizată o întâlnire la foc automat între antreprenorii locali şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a ajuns la Iasi aproape neanuntat.

A fost o propunere de ultim moment, pe care noi am primit-o în cursul zilei de vineri. Ne-am dat seama că este foarte din scurt, dar am considerat că dacă măcar câţiva antreprenori vor putea să-şi schimbe planurile de pe o zi pe alta şi vor da curs acestei invitaţii, dacă ei vin şi îşi exprimă anumite doleanţe sau nemulţumiri ori pun întrebări punctuale şi capătă răspunsuri la fel de punctuale de la ministrul Teodorovici, atunci este un câştig pentru aceştia. a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ.

Întâlnirea a început la ora 11.00 şi, în prima jumătate de oră, ministrul Finanţelor a expus maniera de abordare şi unele considerente care au stat la baza celor mai recente măsuri legislative din zona fiscalităţii, precum şi intenţiile aferente perioadei următoare, la care se lucrează în cadrul ministerului. De asemenea, a exprimat preocuparea cu privire la deficitul forţei de muncă, ce se va acutiza, cu care se confruntă mediul economic românesc. Ministrul a fost completat de preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, care l-a invitat la Iaşi spre a dezbate şi a se consulta cu mediul de afaceri în privinţa măsurilor care se intenţionează a fi luate.

După această expunere, preţ de aproape încă o oră şi jumătate, antreprenorii aflaţi în sală au intrat în dialog direct cu ministrul, punând întrebări şi, după caz, obţinând răspunsuri sau consemnându-se solicitările pentru a fi identificate soluţiile. Una dintre temele generale, de numitor comun, împărtăşită de cei prezenţi, a fost relaţia şi atitudinea aparatului executiv din structura ANAF în raport cu antreprenorii, timpul şi modalitatea de accesare a serviciilor şi o utilizare şi exploatare a resurselor informatice încă insuficient adaptată pentru nivelul vremurilor pe care le trăim. De asemenea, au fost şi solicitări specifice, precum: preţurile din zona materialelor pentru construcţii, nivelul cofinanţării în accesarea fondurilor europene, accesul la creditare beneficiind de tratament egal comparativ ceilalţi competitori europeni. Acolo unde a avut informaţii precise, ministrul a răspuns pe loc, iar în unele situaţii şi-a notat subiectele şi le-a dat participanţilor adresa directă de e-mail, încurajându-i totodată să semnaleze aspectele nesoluţionate în relaţia cu aparatul din subordinea ministerului.

La final, ministrul Teodorovici a dat asigurări în privinţa deschiderii şi disponibilităţii consultării mediului de afaceri, în teritoriu, pe marginea unor propuneri legislative înainte ca acestea să fie finalizate şi legiferate.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here