Minore de la scolile speciale din Suceava, exploatate sexual in Grecia. 23 de persoane, audiate de procurorii DIICOT

0
62

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi Ploieşti au efectuat in aceasta dimineata un număr 19 percheziții domiciliare, din care 14 pe raza județului Suceava și 5 pe raza județului Prahova în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane. În cauză există suspiciunea că în perioada 2014-2016, membrii grupurilor infracţionale au racolat și exploatat sexual 14 persoane vătămate, dintre care 7 minore, cu vârste cuprinse între 14-17 ani, pe care le-au obligat să se prostitueze atât pe raza județelor Suceava, Prahova, Buzău cât și pe teritoriul Greciei,oraşul Atena.
Modul de operare a membrilor grupurilor infracţionale organizate a constat în identificarea unor minore sau majore aflate în situaţii dificile, cu experienţă de viaţă redusă (prezentau deficiențe mintale ușoare fiind școlarizate în cadrul unui centru şcolar de pe raza municipiului Suceava, fostă școală specială), provenite din centre de plasament sau din familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire şi având o situaţie financiară precară.
Racolarea victimelor s-a realizat prin promisiunea falsă a obținerii unui loc de muncă bine plătit în străinătate sau prin promisiunea obţinerii unor câştiguri financiare inaccesibile prin alte modalităţi, traficanții propunându-le să practice prostituţia în folosul lor, urmând să împartă sumele de bani obţinute. Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alte alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral. De asemenea pentru a întări convingerea victimelor, traficanții au adoptat metoda „loverboy” folosindu-se de ataşamentul emoţional al acestora pentru a le determina sau a le obliga să se prostitueze în folosul lor. La sediul DIICOT – ST Suceava vor fi aduse,în vederea audierii, un număr de de 23 persoane.
La activităţi au participat luptători ai Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacau, precum și jandarmi.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here