Moartea procurorului Panait. „De ce eu?”, pelicula-avertisment in proiecţie de gală la Casa Studentilor din Iaşi în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu

0
65

Echipa filmului “De ce eu?” vine la Iaşi pentru o proiecţie de gală a peliculei. Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea, Liviu Pintileasa și Mihai Smarandache vor fi duminică, 1 martie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților.
Thriller-ul politic De ce eu? este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa.
„Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.
În film joacă și Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.
De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și va rula în cinematografele din România începând cu 27 februarie. Filmul va fi proiectat şi la Casa de Cultură a Studenților pe 27 și 28 februarie, de la ora 19:00, iar biletele vor putea fi cumpărate de la instituţia de cultură doar în ziua fiecărei proiecții, de la 16:00.

Vedeţi mai jos trailerul oficial al filmului:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here