O insulă britanică seamănă cu un paradis, dar nimeni nu vrea să locuiască acolo. Ce secret ascunde cea mai mică capitală din lume

0
97

Insula Pitcairn, ultimul teritoriu deţinut de britanici în Oceanul Pacific, care a fost foarte populată în anii 1700, când marinarii răzvrătiţi de pe vasul HMS Bounty au ajuns la mal, riscă să dispară, din cauza istoriei sale întunecate.
Insula Pitcairn înregistrează o populaţie îmbătrânită şi de patru ani, în zonă nu s-a mai născut niciun copil, iar locuitorii încearcă disperaţi să atragă noi rezidenţi, scrie Daily Mail. Misiunea lor este însă una dificilă, din cauza trecutului întunecat al insulei, marcat de cazuri de abuzuri sexuale comise asupra copiilor.
În 2004, şase bărbaţi au fost încarceraţi într-un scandal sexual referitor la coruperea unor minori, care a făcut înconjurul lumii. Autorităţile din Pitcairn au încercat să crească numărul de locuitori de pe insulă până la 80, timp de trei ani, dar nu au reuşit. O singură persoană a aplicat pentru a se muta pe insula localizată la 3.000 de km de Noua Zeelandă şi 1.000 km de Tahiti.
Insula a fost populată timp de sute de ani de polinezieni şi primul contact cu europenii s-a înregistrat în 1767, când vasul HMS Swallow al căpitanului Philip Carteret a poposit în regiune. Cei mai mulţi locuitori au ajuns acolo 22 de ani mai târziu odată cu sosirea vasului HMS Bounty, condus de Fletcher Christian.

insula-pacific
Cei opt rebeli de pe corabie s-au stabilit pe insulă, alături de şase bărbaţi polinezieni şi 12 femei din Tahiti, pe care i-au adus cu ei. Armonia nu a durat însă mult şi după patru ani au supravieţuit doar patru bărbaţi, zece femei şi câţiva copii, restul fiind ucişi din cauza bolilor sau a geloziei.
Acesta nu a fost singurul moment întunecat din istoria insulei. În 2004, Pitcairn a fost zguduită de un scandal sexual, în care şase bărbaţi, printre care şi primarul insulei, Steve Christian, au ajuns la închisoare, în urma unor acuzaţii de abuz sexual asupra copiilor. În prezent, locuitorii din Pitcairn duc o cursă contracronometru pentru reabilitarea imaginii insulei şi sporirea numărului de locuitori.
Mai puţin de 50 de oameni locuiesc pe insulă, în Adamstown, cea mai mică capitală din lume, şi vârsta medie a acestora este de peste 50 de ani. “Am încercat să aducem oameni pe insulă, dar o singură persoană a dorit să se mute aici. Nu avem ce joburi să le oferim. Cândva, vindeam timbre, pentru a ne întreţine, dar această activitate nu mai este atât de populară. De asemenea, navele care se deplasau între Pitcairn şi Noua Zeelandă au fost duse la fier vechi. Insula supravieţuieşte datorită ajutorului guvernamental, încă din 2004 şi acum încercăm să ne repunem pe picioare”, a declarat Jacqui Christian, în vârstă de 44 de ani, născută pe insula Pitcairn.
Jacqui a părăsit insula la vârsta de 12 ani pentru a urma studiile în Noua Zeelandă şi s-a întors în Pitcairn după 20 de ani. Femeia este ambasadoarea insulei în Europa şi a spus că o călătorie pe insulă seamănă cu un drum spre nicăieri. “Totuşi, după ce ajungi aici, vei vedea că ai electricitate şi internet şi poluarea este foarte redusă”.
Insula speră să lase în urmă trecutul neplăcut şi să atragă mai mulţi turişti. Unul dintre ei este Tony Probst, din San Francisco, care a venit pe insulă de patru ori, începând cu 2010 şi a locuit o lună în Adamstown. Proprietarul unui magazin de produse electronice, Probst şi-a părăsit ţara natală, Scoţia, pentru a naviga în jurul lumii şi deţine cea mai mare colecţie de obiecte de pe corabia HMS Bounty.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here