Modernizari de 1,2 milioane lei in cimitirele Eternitatea si Sf. Vasile din Iasi

0
72

Ședința ordinară a Consiliului Local de joi, 30 aprilie, va avea pe ordinea de zi trei proiecte care vizează modernizarea a două cimitire din Iași. Primarul Mihai Chirica a declarat că este vorba despre cimitirele „Eternitatea” și „Sf. Vasile”, unde vor avea loc lucrări în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de lei.

La cimitirul „Eternitatea” sunt programate lucrări de împrejmuire, respectiv de betonare a aleilor din zona Monumentului Eroilor din 1916. Primul proiect are o valoare totală estimată la suma de 235.279,33 lei, cu TVA, și o durată de execuție a lucrărilor de 6 luni. Zona împrejmuită va avea o lungime de 504 metri, înălțimea gardului urmând să fie de 2,6 metri.

Prin al doilea proiect, care va fi dezbătut în cadrul aceleiași ședințe, municipalitatea intenționează să reamenajeze zona Monumentului Eroilor din 1916 din același cimitir. Valoarea totală a investiției este estimată la suma de 289.969,92 lei, cu TVA., iar durata de execuție a lucrărilor la 6 luni. Suprafața aleilor care vor fi betonate va fi de 307,12 metri pătrați, în timp ce platforma monumentului are 342,88 metri pătrați. „Aleile din incinta Cimitirului Eroilor 1916 se află într-un stadiu avansat de degradare, fiind necesară refacerea suprafeței betonate de 650 de metri pătrați. Pentru aceasta a fost realizat un studiu de fezabilitate”, se arată în proiectul de hotărâre.

Totodată, la cimitirul „Sf. Vasile” vor avea lucrări de betonare a aleilor. Lucrările vor avea o valoare de 599.366,13 lei, cu TVA, și o durată de execuție de 6 luni. Suprafața aleilor care vor fi betonate va fi de 2.470 metri pătrați.

Cimitirul „Eternitatea” a fost înființat în anul 1868, la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop și primar al Iașului, și a fost amenajat la periferia orașului, pe un teren numit „Via lui Enachi Dragoș”. Primele înhumări au avut loc în anul 1876. Zona era considerată a fi „cel mai înalt podiș al Tătărașului” și se afla în proprietatea fostului primar. În prezent cimitirul se întinde pe o suprafață de 24 de hectare, una din parcele fiind dedicată eroilor din Primul Război Mondial, unde sunt înhumați 8.873 de eroi cunoscuți, 2.352 de eroi necunoscuți, 178 de eroi necunoscuți din satul Goruni (comuna Tomești), 16 eroi francezi și 580 de prizonieri de alte naționalități.

Cimitirul „Sf. Vasile” a luat ființă în anul 1876, odată cu cimitirul „Eternitatea”. În prezent acesta se întinde pe o suprafață de 8,3 hectare, fiind prevăzut cu o clădire administrativă și o capelă pentru depunerea persoanelor decedate. Slujbele de înmormântare și pomenire sunt oficializate în cadrul bisericii „Sf. Ecaterina”.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 1