MP Iasi critica „bugetul nerealist” si „lipsa de performanta administrativa a echipei actuale, tutorele Nichita + discipolul Chirica”

0
58

Miscarea Populara Iasi atrage atentia asupra faptului ca bugetul Municipiului Iasi pentru anul 2016 este unul nerealist, cu un deficit de aproximativ 10%, mai exact 9.88%. Potrivit liderului PM Iasi, deputatul Petru Movila, pentru o administratie care a reusit sa absoarba doar putin peste 50% din sursele gratuite puse la dispozitie de UE, nivelul de 10% a deficitului bugetar propus in 2016 este necredibil, nesustenabil si in dezacord cu procentul de sub 2% MTO alocat de la Bruxeles pentru Romania.
Faimoasa intrebare a dl. Traian Basescu pentru fostul premier, Victor Ponta, isi poate face cu usurinta intrarea si la Iasi: domnule Chirica, stiti ce reprezinta MTO si la ce serveste in constructia unui buget public? Ca raspuns la aceasta intrebare ar trebui ca primarul interimar sa explice iesenilor de ce nivelul deficitului bugetar pe care a construit bugetul de venituri si cheltuieli propus Iasului este de 9.88%, care sunt sursele acoperirii deficitului bugetar, la ce cost, ce destinatie va capata deficitul si pentru ce considera el ca regulile ce trebuie aplicate la nivel national (MTO de sub 2%) poate sa le umfle si de 5 ori la Iasi? Din experientele prin care am trecut pana acum ca si contribuabil iesean, ma astept ca primarul sa acopere gaura din buget din creditele de la bancile comerciale la marje ale dobanzii aproape duble fata de cele practicate de aceleasi banci locale in relatia cu alte institutii, tot locale. Doar la un simplu calcul se poate observa ca adunand sumele care apar disimulate pe categoriile bugetare de cheltuieli la articole de “plata dobanzilor si a creditelor” putem constata ca se aduna aprox 66,1 milioane lei, adica de 4 ori alocatia propusa la sanatate, respectiv 12,4 milioane lei sau cu mult peste suma alocata asistentei sociale, 59,8 milioane lei. Creditul bancar trebuie deconectat de la butoanele circuitelor care finanteaza acte administrative slab performante sau cu suspiciuni de coruptie, cum ar fi si cazul UTI-Nichita. Sunt iesenii dispusi sa plateasca in continuare lipsa de performanta administrativa a echipei actuale, tutorele Nichita + discipolul Chirica? Sunt iesenii dispusi sa mai sustina o administratie care nu consuma decat ceea ce se colecteaza sau, mai rau, se mai si imprumuta excesiv la banci la costuri ridicate pentru “bunuri publice” care in final raman doar “rele publice”?, este declaratia liderului PM Iasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here