Municipiul Iași se înfrățește cu oraşele Hînceşti şi Haifa

0
61

Municipiul Iași se va înfrăți cu Hîncești, orașul care este centrul administrativ al raionului omonim din Republica Moldova.

Acordul de cooperare și înfrățire, document care va fi dezbătut în ședința Consiliului Local de vineri, 30 martie, va fi încheiat pe durată nedeterminată. Pe ordinea de zi a aceeași ședințe va figura un proiect de aprobare a Rezoluției Unioniste de Aderare a Municipiului Iași la Proiectul Unirii Basarabiei cu România.

Vreau să fac din Unirea Basarabiei cu România un scop în viață. Nu putem încălca Constituțiile celor două state, dar ne propunem să facem tot ce este posibil din punct de vedere legal, adică științific, istoric, cultural, economic, infrastructură, schimburi de elevi și studenți, precum și integrarea celor două comunități într-o singură diaspora”, a spus primarul Mihai Chirica.

De asemenea, municipalitatea ieșeană a demarat procedurile de înfrățire cu orașul israelian Haifa. O decizie finală va fi luată în ședința Consiliului Local de vineri, 30 martie. „În zonă trăiește o comunitate importantă de evrei de origine română. Această înfrățire ar putea deschide noi oportunități deosebite pentru dezvoltarea relațiilor economice, culturale, științifice și academice”, se arată în proiectul de hotărâre. Haifa este al treilea oraș ca mărime din Israel și unul din cele două mari porturi comerciale ale acestui stat (alături de Ashdod). Este principala metropolă urbană din nordul Israelului, capitala districtului cu același nume.

Următorul oraș cu care aş vrea să ne înfrățim este Torino. Am discutat deja cu doamna primar de acolo. În Torino este o mare comunitate de români, circa 100.000 de persoane, din care 58.000 sunt cu acte”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + = 9