Muzeul subteran, fantana Hodocin si cladirile istorice ale ansamblului mitropolitan Iasi, in prag de inaugurare

0
75

Proiectul de readucere pe harta turistică a Ansamblului mitropolitan din Iaşi prinde tot mai mult contur. Peste 200 de muncitori si puscariasi sunt angrenaţi în refacerea şi reabilitarea celui mai important lăcaş de cult al Moldovei, lucrările fiind într-un stadiu avansat de execuţie.

Obiectivul principal al proiectului constă în amenajarea unui muzeu dotat cu spaţiu polivalent combinat cu zone de cult religios în subteranul Catedralei Mitropolitane. Structura acestuia va cuprinde o zonă de acces principal, muzeul propriu zis şi o cale de acces secundară, aflată în preajma fântânii lui Hodocin, monument istoric ce va fi pus în evidenţă în urma complexelor lucrări de restaurare. „Toate cele trei segmente sunt finalizate ca structură. Suntem la faza de tencuieli, zugrăveli, detalii de arhitectură. Elementele de construcţie folosite sunt preponderent piatra naturală şi cărămida. Lucrăm deja la conceptul de muzeu. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are foarte multe obiecte de patrimoniu care trebuie valorificate şi expuse publicului larg”, a declarat Geanina Postolachi, manager de proiect.

La rândul său, Palatul Mitropolitan este supus lucrărilor de refacere a tencuielii exterioare şi de înlocuire a tâmplăriei. În Cancelaria Mitropolitană şi Biblioteca Mitropolitană „Dumitru Stăniloae” se lucrează într-un ritm susţinut. “În cele două clădiri administrative au fost efectuate lucrări de consolidare. Acum suntem la faza de tencuieli exterioare, zugrăveli interioare, înlocuit uşi. În Căminul monahal Sf. Gheorghe am schimbat tâmplăria, faţadele clădiri fiind zugrăvite în proporţie de 80%, iar de săptămâna trecută au început lucrările de înlocuire a tablei acoperişului”, a declarat Geanina Postolachi. De asemenea, în urma lucrărilor de reabilitare, biserica Sfântul Gheorghe, fosta Catedrală mitropolitană, are o nouă înfăţişare. Lăcaşul de cult a fost consolidat, fiind executate lucrări de reabilitare a catapetesmei şi de zugrăvire a pereţilor exteriori. Stadiul avansat de degradare a împrejmuirii Ansamblului mitropolitan impune restaurarea şi consolidarea acesteia. Lucrările au demarat cu demontarea gardului dinspre pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Aflat într-o stare de degradare, fierul forjat din structura gardului a fost dus într-un atelier specializat în curăţirea şi vopsirea acestuia. După finalizarea consolidării stâlpilor, gardul va fi reamplasat la locul iniţial.

Noile amenajări din cadrul incintei Ansamblului mitropolitan au fost gândite în aşa fel încât să ofere turiştilor un spaţiu de acces amplu şi confortabil, dar şi imprimat cu atmosfera de rugăciune. Vizitatorii vor păşi pe alei pavate cu piatră naturală, se vor bucura de spaţii verzi complet refăcute, vor odihni pe bănci şi vor putea admira întregul ansamblu şi în cadru nocturn, graţie unui sistem complex de iluminare arhitecturală. Proiectul mai prevede amenajarea în exteriorul Catedralei a unui centru de informare turistică, dar şi a unui punct de supraveghere şi pază a incintei mitropolitane. De asemenea, grupurile sanitare vor fi extinse şi modernizate, două cabine fiind destinate persoanelor cu dizabilităţi, iar în zonă va fi construit un rezervor de incendiu pentru cazuri de urgenţă.

Peste 60 de milioane de lei, din care 48 de milioane lei fonduri europene, au fost alocaţi reabilitării Ansamblului mitropolitan Iaşi, proiect major pentru dimensiunea spirituală şi culturală a Iaşului. Scopul proiectului este de a introduce complexul de clădiri cu rang de monument istoric în circuitul turistic cultural-istoric şi de a valorifica potenţialul turistic al municipiului Iaşi. Iniţiatorii proiectului contează pe un grup ţintă format din turiştii care sosesc în judeţul Iaşi şi ale căror motivaţii pentru călătorie sunt de natură cultural-istorică, numărul acestora fiind estimat la aproximativ 25.000 de persoane pe an, dar şi pe persoanele care vizitează Ansamblul mitropolitan şi ale căror motivaţii pentru călătorie sunt de natură religioasă, aproximativ 1 milion de pelerini pe an.

Una dintre ţintele esenţiale ale proiectului o reprezintă reabilitarea legendarei fântâni realizată de inginerul Mihailik de Hodocin. Realizată în stil gotic şi turnată într-o uzină din provincia Moravia, cişmeaua reprezintă o simbioză între tehnică şi artă. Pe corpul cişmelei, sub stema ţării, se află înscrise următoarele cuvinte în limba română şi cea latină: „Îndemânării publice consfinţit Grigore Alexandru Ghica  –  domnul Ţării Moldovei 1851”. Spirala gotică a colonadei acestei cişmele comparabilă cu renumita Schone ­Brunnen din Nurenberg, aduce o notă aparte în arta ieşeană a monumentelor apelor.

Nădăjduim ca, în viitorul muzeu, să organizăm expoziţii prin care aceste fragmente de istorie, de religie şi cultură să fie puse şi la îndemâna pelerinilor sau vizitatorilor. Prin amenajarea unor astfel de spaţii, prin restaurarea clădirilor şi a întregii incinte a Ansamblului mitropolitan, pe care dorim să le facem şi mai primitoare decât sunt acum, pelerinul sau turistul venit din gâlceava străzii va putea găsi, aici, o oază de pace, de linişte, de întâlnire cu Dumnezeu, dar şi de istorie şi cultură”, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here