Neam de hoti! Taierile ilegale de lemn in padurea Dobrovat- Barnova continua. Codrii seculari ai Iasului, distrusi cu sprijinul coruptilor din politica, Directia Silvica si Politie

0
85

Cu cele mai multe suprafețe de codri seculari dintre țările Uniunii Europene, România a ajuns oaia neagră în ceea ce privește exploatările forestiere ilegale. Se taie și se fură lemn și în alte țări, dar nicăieri ca aici, este concluzia unei intalniri care a avut loc la Iasi zilele trecute, intalnire la care au participat activistii de mediu la un loc cu hotii platiti sa vegheze la siguranta ecologica, precum si Thomas Waitz, copreședintele Partidului Verde European.
In mod grotesc, intalnirea de la Iasi a fost prefatata de a noua taiere ilegala de copaci din padurea Barnova –Dobrovat, confirmata de activistii de mediu din Iasi.
Oare câte scapă și câte am mai prinde dacă am verifica toți transporturile de lemn pe Inspectorul Pădurii, le-am poza cu GPSMapsCamera, am suna la 112 când nu au aviz în inspector și am face și sesizare după #FapteNuLamentari, cum a făcut colegul nostru de pe Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm? Deasemeni, oare de ce #DirectiaSilvicaIasi face tot posibilul să descurajeze accesul pe forestiere și în fondul forestier – merg oare aceste transporturi fără să știe pădurarul, și fără să se cotizeze mai sus?
Nu uităm că acum câteva luni politicienii și silvicultorii ieșeni jubilau la unison cum că tăierile din pădurea Bârnova-Dobrovăț sunt “abolut legale”, Dimineață distribuiam despre cum tăierile ilegale din Iași au ajuns în Parlamentul European via Thomas Waitz. Iată încă un exemplu proaspăt din seria ce devine lungă #TaieriCodriiIasilorCicaAbsolutLegale, încă o dovadă cât de justificate sunt acuzațiile că în România se taie ilegal.
Și nu, nu e doar o benă amărâtă. Cu căruțele, cu dubele, cu benele, cu licitațiile aranjate cu firmele “prietene”, milioane de metri cubi sunt scoși fără acte din pădure, întreținând corupția și ridicând apoi politicieni care în schimb perpetuează sistemul, spre dezavantajul oamenilor și a pădurii. Mai multe în reportajul Recorder:
De remarcat că în această situație colegul nostru a reacționat exemplar, documentând, sunând la 112, și făcând sesizare scrisă după ce poliția nu a interceptat transportul, iar autoritățile (IPJ în acest caz) au reacționat și ele corect. Din ce a mai împărtășit colegul cu noi, din desfășurarea evenimentelor:
17:46 dau de bena din poză pe Drumul Forestier Bogonos mergând spre Bârnova. Cum nu avea de unde veni decât de pe drum public verific în Inspectorul Pădurii – unde nu avea aviz de transport material lemnos
17:47 sun la 112 unde spun exact cele de mai sus sugerând că Politia Bârnova este cea mai în măsură să intercepteze transportul în timp util, sunt redirectionat la minister, unde se confirmă că nu este un transport cu aviz, apoi sunt redirecționat la IPJ Iași unde repet informațiile precise și sugerez iar Poliția Bârnova, menționând că cel mai probabil se va îndrepta spre Ciurea via Todirel. Durează 6 minute cu totul, decent.
18:07 (20 min mai târziu) sunt sunat de la Poliția … Dobrovăț, unde repet informațiile de mai sus, domnii mă asigură că se îndreaptă înspre locație și încearcă să ajungă transportul, dar până la limita juristicției. Fiind deja târziu (era timp să ajungă oriunde pe raza orașului) insist cu Poliția Bârnova, și menționez că dacă se îndreaptă spre Ciurea poate ar trebui anunțați colegii de acolo.
18:19 mă sună poliția Ciurea care voiau să se orienteze spre localitatea Bogonos de lângă Lețcani, oricum deja 30 de minute mai târziu .. voi face și sesizare scrisă
.
“, este relatarea activistilor civici din comunitatea Codrii Iasilor.
Aceasta fapta penala a ajuns si la urechile sefilor IPJ Iasi care, pe un ton laconic si distant, au transmis o informare prin care se aduce la cunostinta activistilor de mediu, faptul ca hotul de lemne a fost identificat, i s-a confiscat masa lemnoasa/obiectul furtului, dupa care s-a intors acasa nepatat, gratie blandetii complice a politistilor care nu au intocmit pe numele hotului niciun dosar penal pentru furt. Cu asa Politie nu e de mirare ca ..se fura ca in codru!
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here