Noaptea Muzeelor în Iaşi – Ateneul Naţional continuă turneul „Unire prin cultură”

0
86

Artiştii Ateneului Naţional din Iaşi oferă publicului iubitor de cultură o lună mai plină de evenimente culturale de anvergură şi continuă totodată Turneul Naţional „Unire prin Cultură” în „Stagiunea celor 100 de ani”. Luna mai a adus deja un festival important: ediţia inaugurală a Festivalului Teatrelor Independente (FIT) şi urmeaza sa aiba loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Operelor Independente (FOI). În luna mai nu vor lipsi un program cultural inclus în proiectul „Noaptea Muzeelor”, nenumărate spectacole şi filme pentru copii şi adulţi care vor putea fi vizionate la sediul instituţiei şi, nu în ultimul rând, o nouă etapă a Turneului Naţional, care va începe de săptămâna viitoare. În perioada 6 – 13 mai, echipa Ateneului Naţional din Iaşi va realiza cea de-a treia etapă a Turneului Naţional „Unire prin Cultură” şi, în acest context, va susţine 20 de reprezentaţii de teatru în 15 localităţi din România: Târgu Secuiesc, Săcele, Alexandria, Slatina, Băile Govora, Râmnicu Vâlcea, Caracal, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Segarcea, Cisnădie, Sighişoara, Covasna şi Adjud. Piesele de teatru care vor fi puse în scenă sunt: „Aventuri cu… Dl. Goe”, regia Iulian Sandu, „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea, „Cenuşăreasa”, regia Toma Hogea şi „Peter Pan”, regia Iulian Sandu.

Stagiunea celor 100 de ani reprezintă o perioadă în care ne dorim să oferim cât mai multe momente artistice de calitate românilor. Continuând frumosul drum început în 2018, sperăm ca până la finalul anului 2019 să reuşim să jucăm în cel puţin 100 de localităţi din România şi să vizităm toate judeţele ţării”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Anul 2019 este plin de însemnătate pentru Ateneul Naţional din Iaşi, întrucât celebrează 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Ateneului şi 99 de ani de la inaugurare.

În acest context, pe lângă tot programul cultural-artistic pe care îl realizăm pe plan local, ne-am propus să ducem piesele Ateneului în cât mai multe localităţi din România şi din străinătate, reuşind astfel, pe de o parte, să consolidăm parteneriatele pe care le avem şi, pe de altă parte, să ne formăm noi colaboratori”, a mai spus managerul Ateneului.

În toate localităţile în care va poposi, echipa Ateneului Naţional va promova Iaşiul, care poartă titulatura de „Oraş Regal” începând cu anul 2018 şi cea de „Capitală istorică a României” de la începutul anului 2019. „Totodată, Iaşi este câştigătorul titlului de „Capitala Tineretului din România”, ediţia 2019 – 2020, astfel încât ne bucurăm să putem transmite, în acest turneu, cordiale salutări şi din partea echipei rISeUp tuturor celor care vor veni la spectacolele noastre”, menţionează sursa citată. Deplasarea va fi realizată cu ajutorul celor trei autobuze ale Companiei de Transport Public Iaşi, al căror exterior a fost personalizat, fiecare dintre vehicule purtând câte o culoare a tricolorului. „Caravana Unirii” este un proiect cultural care a fost organizat cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri din 1918, la iniţiativa Primăriei Municipiului Iaşi. Pe fiecare laterală a autobuzelor se regăseşte mesajul „Iaşul salută România Mare!”, iar pe caroseriile autobuzelor sunt reprezentate 100 de simboluri sugestive pentru momentele istorice de referinţă ale neamului românesc, precum şi pentru realizările românilor de-a lungul timpului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here