Noi abuzuri ale Directiei Silvice Iasi! Biciclisti amenintati de interlopii lui Doncean, dupa ce au sesizat taieri ilegale in padurile din Iasi

0
73

Pe 1 Septembrie 2022, doi bicicliști au interceptat un transport de lemn ilegal la intersecția DF Bogonos și DF Bătrâneasa, chiar lângă cantonul silvic, și l-au raportat corect la 112. Pe 7 septembrie un alt biciclist a fost oprit de “pădurar” la intrarea în pădure în aceeași zonă. Cu un ton când “sfătos”, când pasiv-agresiv și amenințăror, silvicul spune că accesul este interzis pentru bicicliști, invocă vag legi și amenință cu amenzi.
Pe scurt, accesul pedestru pe drumurile forestiere și pe traseele marcate cum sunt cele de pe #HartaCodriiIasilor este permis prin completările articolului 54 ale Codului Silvic din 2020. Este permis deasemeni în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale (și cum altfel ar fi mare parte din pădurile de lângă a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară?).La fel, accesul cu bicicleta este permis pe drumurile forestiere și pe trasee și poteci marcate în acest sens (așa cum sunt traseele de pe Harta Codrii Iasilor, evident, că doar nu sunt marcate cu marcaj turistic pentru taf-uri!). Aici se specifică și “cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier”. Dar asta înseamnă niște documente oficiale comunicate formal, nu ce i se năzare fiecărui pădurar! Bineînțeles, presupun și justificări serioase pentru ca la Iași să se interzică ceea ce este permis în tot restul tării! Prin contrast, accesul motorizat este interzis, cu excepții.Personalul silvic nu are atribuții de legitimare sau reținere a ieșenilor care se recreează la pădure (ar fi sechestrare!) și chiar dacă invocă greșit articolul 54, abaterile de la acesta nu au prevăzută o amendă“, sustin membrii grupului civic Codrii Iasilor.
În România accesul nemotorizat în pădure a fost mereu permis pentru recreere ca o cutumă atât de normală, fără a fi reglementat explicit. în 2008 la presiunea sectorului în codul silvic (legea 46/2008) s-a adăugat articolul 54 care a interzis orice forma de acces făra aviz scris de la administrator (Directia Silvica Iasi în cazul nostru). Însă în 2020 au fost făcute câteva amendamente suplimentare care permit accesul pedestru și pe bicicletă (în anumite condiții). Tot atunci s-a adăugat la art 5 un nou principiu care impune promovarea și protecția rolului sportiv turistic recreativ al pădurii.
La articolul 5, “Principiile care stau la baza gestionării durabile a pădurilor” s-a adăugat “n) promovarea și protecția rolului sanogen, educativ, turistic, sportiv și recreativ al pădurii și accesibilității ei în asemenea scopuri pentru populație, în mod nemotorizat.”. Exact ce NU face Directia Silvica Iasi și personaje ca cel din acest clip.
https://www.facebook.com/codrii.iasilor/videos/5580761425353414
la articolul 54 s-au adăugat următoarele aliniate care permit acces pedestru și e bicicletă:
(1) Accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale.
(1^1) Accesul public cu bicicleta în pădure este permis numai pe drumurile forestiere, pe potecile și pe traseele amenajate, pe răspunderea celui care intră în pădure și cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz.
Drumul la intrarea căruia a ținut acest personaj silvic discursul lui aberant (drumul de la cantonul Todirel de lângă Stâna Bostănete până în DF Bătrâneasa) este folosit mereu de căruțe ce urcă goale și coboară pline, fără ca avize pentru atelaje să apară în Inspectorul Padurii. Duba închisă YTO a pădurarului forfotește și ea mereu, rareori cu aviz. Iar benele firmelor prietene sunt confirmate zi de zi de din ce în ce mai multi ieșeni cu spirit civic cu transporturi ilegale. Nu sunt fapte mici și nevinovate. Puțin câte puțin, bani mulți se adună și alimentează ierarhic de jos până sus la politicieni. Lemnul e o resursă regenerabilă de bani negri. Iar pădurea rămâne din ce în ce mai săracă și mai prost gestionată.Personajul silvic insistă ca filmarea să fie împărtășită cu cât mai mulți pasionați de sport în natură. Bineînțeles, interesul este să descurajeze. Insistă, greșit, că legea impune pe trasee și intervale aprobate de silvic, probabil pentru a putea ascunde neregulile. Haideți noi să distribuim informarea corectă de aici, să arătăm coloană vertebrală și solidaritate, pentru ca invers, descurajate să fie asemenea abuzuri și dezinformări crase! Aștemptăm și reacția Directiei Silvice Iasi pentru a afla dacă abuzul și necunoașterea legii sunt poziția lor oficială sau doar fanteziile unui șefuleț infatuat.Iar când ieșiți la pădure continuați să fotografiați fără a fi intimidați transporturi și alte nereguli suspecte cu GPSMapsCamera, verificați transporturile cu aplicația Inspectorul Pădurii, sunati la 112 când aveți suspiciuni și contactați-ne pentru sprijin! Măcar noi, care beneficiem de pădure fără a o exploata, să arătăm că ținem la ea! Codrii Iașilor vor continua să va informeze și susțină până ce rolul natural al acestei păduri va fi reflectat și în realitatea din teren. Acum, după cum se vede, suntem foarte foarte departe și tine doar de noi să ducem lucrurile în direcția corectă!”,mai sustin activistii de mediu.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 55 = 65