Noi reguli privind executarea silită si poprirea: nu vă veti mai trezi cu toate conturile blocate

0
61

Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare adoptată de Executiv în ședința de miercuri creează o regulă specială de aplicare a măsurilor de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat de la autorităţi sau instituţii publice sume certe, lichide şi exigibile. În astfel de situaţii, în baza documentelor furnizate de debitor, organul de executare va institui poprirea asupra sumelor datorate de aceste autorităţi sau instituţii publice. Modificarea legislativă are drept scop evitarea executărilor silite a sumelor din conturile bancare sau a bunurilor debitorilor, măsuri inechitabile în condițiile în care debitorii au, în același timp, sume de încasat de la autorități sau instituții publice.

O altă reglementare prevăzută de actul normativ să contribuabilului posibilitatea de a obţine suspendarea executării silite prin depunerea unei scrisori de garanţie bancară/poliță de asigurare de garanție şi pe parcursul soluţionării acţiunii în contencios administrativ.

De asemenea, în cazul popririi bancare, s-a prevăzut un termen de trei zile pentru ca băncile să plătească sumele indisponibilizate. Astfel se creează premisele evitării situaţiilor de executări multiple, atunci când au fost poprite și indisponibilizate sume existente în mai multe conturi bancare. În acest interval de timp, debitorul, după ce a fost informat de banca sa cu privire la popririle instituite, poate solicita organului fiscal menținerea doar a uneia dintre popriri și ridicarea celorlalte care depășesc debitul înscris în titlul executoriu ce face obiectul popririi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here