Nu mai avem mana de munca calificata! In tara au ramas asistatii sociali si politicienii

0
59

Camera de Comerţ şi Industrie a României a lansat luni, 22 mai, în cadrul unei conferințe de presă, studiul privind Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei. Studiul, aflat la a treia ediție, a fost comandat de CCIR şi realizat de Kantar TNS pe un eşantion de 501 de firme de la nivelul întregii ţări.

Conferinţa de presă a fost susţinută de Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, şi de Directorul Executiv Kantar TNS, dna. Iulia Cornigeanu.

Potrivit studiului, un lucru tot mai alarmant care se reflectă acum în cifre este disponibilitatea de personal calificat, ca fiind principala problemă a companiilor. 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016. Lipsa  de personal calificat (în creștere cu 9% față de 2016 și cu 18% față de 2015) este o problemă presantă a mediului de afaceri românesc.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat în cadrul conferinței de presă că „problema cu forța de muncă a luat locul fiscalității în topul studiului. Consider că ar fi trei soluții pe care noi le-am analizat: prima este resetarea sistemului educațional românesc, dar suntem conștienți că este o chestiune rezolvabilă pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, ar fi o relaxare a legislației care să permită importul de forță de muncă și, nu în ultimul rând, reanalizarea schemelor de ajutor social”. Totodată, președintele CCIR a subliniat necesitatea resetării agențiilor teritoriale de forță de muncă, niște instituții care se ocupă mai mult de perpetuarea cursurilor de pregătire profesională a personalului și mult mai puțin de angajarea propriu-zisă și trimiterea oamenilor în câmpul muncii.

Reducerea fiscalității (25%), simplificarea și clarificarea legislației (9%) și stabilitatea fiscală și legislativă (8%) sunt principalele măsuri care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România. De asemenea, studiul surprinde şi o creștere a corupţiei din administraţia publică: 15% dintre respondenți o percep ca fiind mai mare decât anul anterior, iar 42% dintre reprezentanţii companiilor apreciază activitatea DNA (în scădere cu 18% faţă de 2016).

Președintele CCIR a punctat și faptul că 29% dintre respondenți consideră indicatorii din caietele de sarcini greu realizabili, iar 43% dintre ei consideră în continuare că aceste caiete de sarcini sunt făcute pentru a favoriza companiile câștigătoare de licitații: „caietul de sarcini este, până la urmă, constituția unei licitații, dar și aceste caiete se fac exact ca legislația din România: ambiguu”.

Rezultate studiului arată și faptul că jumătate dintre companii sunt foarte nemulțumite sau nemulțumite de modul în care statul promovează afacerile românești în străinătate, iar creșterea salariului minim pe economie este percepută de 45% dintre companii ca având efecte negative, cu peste jumătate (+23%) mai mult decât în anul anterior.

 Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here